Agrifoto

Inside Akkerbouw

Gaat de prijs van peen opnieuw door het dak?

27 Februari 2019 - Anne Jan Doorn

Er is inmiddels weer wat beweging op de peenmarkt, maar de handelaren zijn wel heel voorzichtig. Volgens hen is het zeer rustig en is de vraag vanuit het buitenland nog niet wat werd verwacht. De spanning tussen de verwachtingen van de telers en de handel neemt toe.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De peennotering op de beurs in Emmeloord steeg in de afgelopen weken tot €33 per 100 kilo. Daarnaast worden kistprijzen genoemd van €180 tot €230 per kist. Al geven veel van de akkerbouwers aan dat ze minstens €250 willen ontvangen voor de peen.

De handelaren laten weten dat dit op termijn misschien mogelijk is, maar nu nog niet. Sommigen hebben vertrouwen en verwachten dat tussen nu en mei nog meer dan voldoende afzet komt. Al is het volgens anderen te rustig en is er het gehele seizoen al weinig vraag.

Minder geëxporteerd
De spoelers hebben het rustig en proberen zoveel mogelijk op eigen voorraad te draaien. Diverse handelaren hebben af land al veel gekocht, met name omdat de verwachtingen hoog waren. Daar zit veel geld in, en dat moet er nu uit. Daardoor worden ze nog voorzichtiger met het inkopen van peen.

Handelaren geven aan dat er momenteel meer peen in Nederland is dan vorig jaar, omdat er minder geëxporteerd is dan vorig jaar. Er wordt zelfs gezegd dat de grove peen uit Engeland (franco geleverd) in Nederland goedkoper is dan de peen uit Nederland zelf. Dit betekent niet direct dat er in Engeland te veel peen is, maar tekent wel de huidige situatie.

Kwaliteitsproblemen
Naast het feit dat de spoelerijen nu voornamelijk proberen te draaien op eigen voorraden, proberen ze de mindere kwaliteit op te kopen. Al is daar ook niet veel vraag naar vanuit bijvoorbeeld Polen. Daarnaast blijkt dat er meer kwaliteitsproblemen zijn dan eerder werd gedacht. 

Aangezien er meer peen is dan in andere jaren, en er ook een duidelijke vraagprijs is vanuit de telers, heerst er op dit moment een spanningsveld. Als er nog een duidelijke prijsstijging moet komen, dan zal er binnen 1 maand wel meer vraag ontstaan.

Prijsstijging
De vraag kwam vorig jaar ook laat los, waardoor de prijs aan het einde van het seizoen steeg naar bedragen die duidelijk boven de €250 per kist lagen. De vraag is: kan dat dit jaar opnieuw gebeuren?

Vorig jaar steeg de prijs voor peen laat in het seizoen behoorlijk. 

 

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden