JuliusKielaitis / Shutterstock.com

Tech Trekkers

10.000 John Deere's voor trekker-Uber

5 Maart 2019

De taxi-app van het Amerikaanse Uber is wereldwijd razend populair en tegelijkertijd controversieel. Inmiddels wordt een soortgelijk systeem ook in de landbouw toegepast. John Deere ziet er zelfs zoveel toekomst in dat ze 10.000 trekkers beschikbaar stellen.

De kans dat je in Nederland een Uber-trekker gaat vinden, is niet groot; nergens in Europa trouwens. De Uber van de landbouwsector heet 'Hello Tractor' en huist in Nigeria. De service wordt ook in de andere sub-Sahara-landen aangeboden. Grote partijen sluiten zich bij de startup aan. Technologiegigant IBM leverde de software en John Deere zorgt voor de trekkers.

10.000 trekkers
Momenteel ondersteunt Hello Tractor een vloot van 1.000 trekkers, maar binnen enkele jaren moet dat groeien tot 10.000 (alleen in Nigeria). John Deere trekt hier 5 jaar voor uit, maar de bedenker van het platform is de Amerikaanse zakenman Jehiel Oliver. Om de Afrikaanse landbouwsector zelfvoorzienend te maken, besloot hij zelf eenvoudige trekkers te gaan bouwen. Dat idee faalde faliekant, vervolgens kwam hij in 2014 met Hello Tractor.

Hoe steekt het systeem in elkaar? Hello Tractor verkoopt de trekkers aan loonwerkers; soms zit daar eerst nog een dealer tussen. De loonwerker verhuurt de trekkers vervolgens aan de boeren, waarna zij ze gebruiken. Daartussen zit nog een Hello Tractor-agent, die alles in goede banen moet leiden. Via een app kun je de trekker volgen en als klant zien waar er 1 in de buurt rijdt om te huren.

Financiering
De Nigeriaanse boeren hebben gemiddeld minder dan 1 hectare grond onder de ploeg, waardoor investeren in een nieuwe trekker onmogelijk is. Tegelijkertijd is het vinden van arbeid een groeiend probleem, omdat de (jonge) bevolking op het platteland naar de steden trekt. Mechanisering is de enige oplossing, maar vanwege de geringe omvang van de bedrijven krijgt een Nigeriaanse boer geen financiering. John Deere krijgt die wel, waardoor het plan naar eigen zeggen veel kans van slagen heeft.

In het verleden werd mechanisering in Afrika via 1 model ontwikkeld. De overheid kocht de trekkers, die vervolgens gratis aan de boeren werden uitgedeeld. Zo ging het 20 jaar lang, zonder enig succes. Trekkers worden verkeerd gebruikt en niet onderhouden. Door de trekkers niet aan boeren, maar aan loonwerkers te verkopen, hoopt Hello Tractor dat ze goed worden onderhouden en langer meegaan. Daar zorgt de hele keten voor.

Zelfvoorzienend
Nigeria heeft de ambitie om 9 miljoen hectare braakliggende grond in productie te brengen. De landbouw moet uiteindelijk 37 miljoen ton extra voedsel produceren om zelfvoorzienend te zijn. Hello Tractor is ook actief in Kenia, Mozambique, Senegal, Tanzania en Bangladesh. Ook hier ondersteunt John Deere het programma, al zoeken initiatiefnemers ook andere fabrikanten om mee samen te werken. Er zijn plannen om de app in Azië te lanceren.

boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Nieuws Mechanisatie

John Deere VS start na een maand weer op

Nieuws Mechanisatie

John Deere lamgelegd door grootste staking in 35 jaar

Analyse Jaarcijfers

Machinebouwers stapelen record op record

Nieuws Beurs

Koers John Deere lift mee op granenrally

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief