Shutterstock

Inside Akkerbouw

Europese suikerproductie blijft afnemen

1 April 2019 - Niels van der Boom

Volgens Europese cijfers daalt zowel het suikerbietenareaal als de suikerproductie. Nieuwe cijfers over seizoen 2018/2019 tonen een completer beeld van de desastreuse gevolgen van het extreme jaar 2018. Het verandert de situatie op de wereldmarkt echter niet.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In seizoen 2017/2018 hebben de 20 Europese bietentelende lidstaten 21,3 miljoen ton suiker (van 1,67 miljoen hectare) geoogst. De meest recente schatting voor seizoen 2018/2019 komt uit op 17,5 miljoen ton suiker van 1,64 miljoen hectare.

Rode cijfers
Nagenoeg alle landen hebben te maken met een lagere productie en een afgenomen areaal. Alleen in Polen steeg de bietenteelt afgelopen jaar in oppervlakte. Het voorjaar startte laat, waarna een extreem droge zomer volgde. Zo heeft zowel Duitsland als Frankrijk ruim 1 miljoen ton minder suiker geproduceerd.

Ten opzichte van de vorige schatting, die de Europese Commissie in de maand december publiceerde, zijn de cijfers behoorlijk gecorrigeerd. De productie wordt 663.000 ton lager geschat en het areaal is ook met 0,4% gecorrigeerd.

Wereldvoorraad daalt
Wereldwijd zijn de productie en de consumptie wel redelijk in evenwicht. Analistenbureau 'FO Licht' verwacht dat er een surplus van circa 400.000 ton ontstaat. Voor het komende seizoen (2019/2020) wordt verwacht dat de consumptie 2 miljoen ton hoger ligt dan de productie.

De lagere Europese oogst is ook duidelijk merkbaar in de exportcijfers. De export lag tussen oktober en maart weliswaar hoger dan in deze periode 1 jaar terug, maar de totale export is dit seizoen wel minder (-900.000 ton). Frankrijk is de grootste exporteur, gevolgd door België. De Europese suikervoorraad lag op 1 februari 2,5 miljoen ton lager dan 1 jaar eerder het geval was.

Europese prijs stabiel
De gerealiseerde suikerprijs bleef over januari stabiel op €312 per ton en de termijnmarkt in Londen noteerde ruim €300 per ton. Overigens wist Nederland een hogere prijs te realiseren, net zoals Frankrijk: €440 per ton. Dit zijn de prijzen van de langlopende leveringscontracten. Wereldwijd zijn de suikerprijzen afgenomen.

De Europese Commissie verwacht dat het suikerbietenareaal het komend seizoen verder afneemt. Daarbij kan het verlies van zaadcoating met de neonicotinoïden voor forse opbrengstfluctuaties zorgen. Het effect is nog onduidelijk. In Brazilië is de suikerrietoogst vertraagd en zijn de prijzen laag. India verwacht wel een goede oogst. Suikerrietsuiker wordt daar zwaar gesubsidieerd, wat de wereldmarkt zorgen baart.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden