Agrifoto

Nieuws Peennotering

DCA-Markets start met eigen peennotering

1 April 2019 - Niels van der Boom

DCA-Markets, een onderdeel van DCA Groep, start op vrijdag 5 april met een notering voor peen; wekelijks worden 3 soorten peen genoteerd. Het bedrijf voegt de prijsinformatie toe aan hun groeiende aanbod van noteringen.

De peenprijzen worden iedere vrijdag om 11:30 uur, inclusief toelichting, gepubliceerd op Boerenbusiness.nl. De notering presenteert de prijzen exclusief provisie en voor klasse 1 peen. De verkochte partijen moeten binnen 3 weken worden afgehaald bij een Nederlands bedrijf.

3 productsoorten
DCA-Markets splitst deze peennotering op in 3 categorieën. Er is een prijs voor schaaltjespeen (kopdikte van 20 millimeter tot 38 millimeter), een notering voor B-peen (50 gram tot 250 gram) en een notering voor C-peen (kopdikte boven 40 millimeter). In alle gevallen moet minimaal 600 kilo uit een kist gespoeld kunnen worden.

"Het tot stand brengen van de notering past binnen de ambitie van DCA-Markets", licht René van ’t Riet van DCA-Markets toe. "We vinden het voor de sector belangrijk dat er doorlopend inzicht is in de prijsontwikkeling. Zeker bij een bewegelijk product als peen. We hopen in de komende tijd meer noteringen te kunnen introduceren."

Transparant en betrouwbaar
Volgens Van ’t Riet zijn de noteringen van belang voor de sector. Ze geven informatie over de fysieke handel, maar zijn tevens een handvat voor het afsluiten en afwikkelen van contracten. DCA-Markets past een aantal principes van de Europese regulering toe voor het maken van noteringen (benchmarks), die bijvoorbeeld ook voor de EURIBOR gelden. "Zo komt de notering altijd betrouwbaar en transparant tot stand", meldt het bedrijf in een persbericht.

De eerste peennotering wordt vrijdag 5 april gepubliceerd. DCA-Markets verzamelt de prijzen bij verwerkers, commissionairs en handelaren. Het gaat om gedane transacties in de lopende week. De prijzen die meer dan 15% afwijken van het gemiddelde worden niet meegenomen in de berekening. Uit alle transacties ontstaat een 'van-tot prijs'.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Peen

Telers en spoelers maken zich niet druk

Analyse Peen

Wordt kwaliteit de scherprechter in de peen?

Analyse Peen

Peenmarkt zit tussen servet en tafellaken

Analyse Peen

Vraag naar peen mag nog wel wat aantrekken

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden