Agrifoto

Nieuws Droogte

Beregening alweer nodig, droogte blijft item

12 April 2019 - Anne Jan Doorn

Op verschillende plaatsen wordt alweer volop beregend, met name in de provincies Flevoland en Zeeland. Hoewel de regen van eind februari wat verlichting heeft gebracht, blijft droogte een punt voor veel akkerbouwers.

De beregening vindt met name plaats in de percelen met bloembollen en tulpen, al worden hier en daar ook al uien- en bietenpercelen beregend. "Dit is gedaan om de uien en bieten boven te krijgen. De verwachting was dat er voor het zaaien regen zou komen, maar uiteindelijk viel bijna geen neerslag. Echter, 'geprimed zaad' moet in 1 keer doorkiemen, wat ervoor zorgt dat er nu alweer wordt beregend", zo meldt Jan Salomons, adviseur bij Delphy.

Onderlaag nog steeds droog
"Bovendien zie je, met name in de granen, dat de onderlaag van de grond nog steeds aan de droge kant is. Dat betekent dat diverse locaties in het land doorwerken op het tekort dat vorig seizoen ontstaan is. Daarnaast is beregenen op dit moment wel lastig, wegens de wind en het feit dat het slecht is voor de structuur", aldus Salomons. Als het droog blijft, verwacht Salomons dat ook het pootgoed snel beregend moet worden. "Dit is met name belangrijk voor de knolzetting."

Daarnaast is ook al beregend op de bieten en uien die in februari gezaaid zijn, vooral omdat de bovenkant van de grond op diverse plekken al hard wordt. Echter, het gaat hier om uitzonderingen. Zo mag er in de provincie Zeeland vaak niet beregend worden en is het eerste beregenverbod van dit seizoen ook al afgekondigd in Noord-Brabant. 

Andere gebieden valt het mee
Alhoewel het in zuidwesten van het land en in de provincie Flevoland al nodig was om te beregenen, is het in het grootste deel van het land nog niet noodzakelijk. In het zuidoosten van Nederland lijkt het ietwat minder droog te zijn. Daarom wachten de telers daar ook nog met het poten van de aardappelen; de grond moet nog verder opdrogen. 

Ook in de rest van Europa speelt droogte nog altijd een rol. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) laat bijvoorbeeld ook weten dat er nog altijd onvoldoende neerslag is gevallen. De grondwaterstanden zijn in 33% van de locaties in Vlaanderen zeer laag voor deze tijd van het jaar.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden