Akkerbouw

Welke lichtpunten heeft de akkerbouw?

Analyse Maandanalyse

Welke lichtpunten heeft de akkerbouw?

De akkerbouwmarkten voor fritesaardappelen, uien, tarwe en peen hebben zich wel aan het vuurwerkverbod gehouden. Een weinig spetterend jaareinde is het gevolg. Toch zijn er zeker lichtpunten te zien aan het begin van 2022 die de markt(prijzen) een stap omhoog kunnen helpen.
5 Januari 2022
Akkerbouwers helpen bij verhogen rendement

Aangeboden door Van Iperen

Akkerbouwers helpen bij verhogen rendement

Hoeveel pootgoed heeft een akkerbouwer nodig om optimaal rendement te halen? En wat is de beste pootafstand voor aardappelen om een zo hoog mogelijke opbrengst te realiseren? Om die vragen te beantwoorden, werken specialist precisielandbouw Bram van Oers en zijn collega's van het Precisieteelt Plus-team aan een rekentool: 'de pootgoedwijzer'. 'We willen dat akkerbouwers aan het begin van het seizoen kunnen berekenen hoeveel pootgoed ze moeten bestellen.'
28 December 2021
Samenwerking in de akkerbouw

Aangeboden door accon■avm

Samenwerking in de akkerbouw

Samenwerkingen zijn van alle tijden, hoewel volledige integratie van (soms meerdere) akkerbouwbedrijven vooral de laatste jaren plaatsvindt. In deze blog vertelt accon■avm Bedrijfskundig Adviseur Peter Klompe hoe u deze samenwerking kunt optimaliseren. Zowel op het gebied van kostenbesparing als het optimaliseren van de omzet.
17 December 2021
‘Op de hoogte blijven is belangrijk binnen de sector’

Interview Johan Hanse

‘Op de hoogte blijven is belangrijk binnen de sector’

Boerenbussiness ging langs bij Johan Hanse, die in een maatschap met zijn broers Ad en Henry en zoon Jasper - die zoals het nu lijkt ook opvolger wordt - hun akkerbouwbedrijf van 200 hectare draaiende houdt. Hij heeft al ruim twaalf jaar een abonnement bij Boerenbusiness. Dit gebruikt hij voor het bijhouden van de prijsvormingen voor de producten binnen het bedrijf. Daarnaast heeft hij ook altijd interesse in het lezen van verhalen over anderen boeren en de ontwikkelingen binnen hun bedrijf.
8 December 2021
Wat voor boerenbedrijven draaien meeste omzet?

BB TV Cor Pierik

Wat voor boerenbedrijven draaien meeste omzet?

Steeds minder land- en tuinbouwbedrijven draaien steeds meer van de omzet. Voor het eerst is slechts 25% goed voor 75% van de omzet. Wat voor soort agrarische bedrijven draaien de meeste omzet? We vragen het aan Cor Pierik, hoofd landbouw bij het Centraal Bureau voor de Statistiek.
6 December 2021
Prijsvorming in akkerbouw stelt teleur

Analyse Maandanalyse

Prijsvorming in akkerbouw stelt teleur

Akkerbouwers met aardappelen, uien en wortelen zijn teleurgesteld in de prijsvorming van deze producten. De afzet - vooral van de eerste twee - loopt uitstekend maar de verkoopprijzen willen niet meebewegen in die trend. Tarwe is een verhaal apart, maar kent wel twee gezichten.
2 December 2021
'Op gebied van de markt heeft BB een streepje voor'

Interview Marien Verhage

'Op gebied van de markt heeft BB een streepje voor'

Als trouwe abonnee beschikt Marien Verhage (38) al 6 jaar over een Uienmarkt abonnement van Boerenbusiness. Met dit abonnement kan hij nauwlettend de beurs in de gaten houden. Met gebruik van de app en de sms’jes die hij ontvangt op zijn telefoon, beschikt hij over de informatie die hij gebruikt bij het leiden van zijn bedrijf.
1 December 2021
'Eén druk op de knop en je weet wat er speelt'

Interview Guus Loman

'Eén druk op de knop en je weet wat er speelt'

Guus Loman (64) maakt al vier jaar lang trouw gebruik van het Akkerbouw Pro abonnement. Hij vindt het voor zijn bedrijf belangrijk om de marktontwikkelingen in de gaten te houden.
17 November 2021

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief