Akkerbouw

akkerbouw grond Duitsland

Nieuws Economie

Weinig vertrouwen Duitse en Amerikaanse boeren

De stemming onder de Duitse boeren in wisselend. Op de korte termijn zijn de economische vooruitzichten wat verbeterd terwijl op voor de langere termijn de stemming somber blijft. In de VS is er geen sprake van een opleving en zakte de vertrouwen onder de boeren naar het laagste niveau sinds mei 2020, net na het uitbreken van de coronapandemie.
11 April 2022
Niels van der Boom

Marktupdate Maandanalyse

Prijsopleving gaat niet verder dan tarwe

Vooral de tarweprijs is gedurende maart fors toegenomen. De prijsvorming van aardappelen, uien en peen tonen weinig verandering of zelfs een daling. De positieve verwachtingswaarde zit hem vooral in de langere termijn. Wat brengt april de akkerbouwer?
6 April 2022
zaaien zomertarwe graan - agri

Analyse Granen

Maakt boer andere keuzes door hoge graanprijs?

De piek in de graanprijzen is deze week bereikt, voorlopig althans. De markt is nog steeds erg van slag door de oorlog in Oekraïne in de gevolgen die dat heeft voor de mondiale graan- en voedselvoorziening. Heeft dat ook gevolgen voor de keuzes die Nederlandse akkerbouwers voor dit seizoen maken?
11 Maart 2022

BB TV Maandanalyse

Onzekerheid voert de boventoon in akkerbouw

Een grote onzekerheid speelt niet alleen in de tarwemarkt. Ook de aardappelmarkt is eind februari zoekende na een alsmaar stijgend prijsniveau. De uienmarkt voelt vaster en is gebouwd op goede exportcijfers. In de peenmarkt wordt gewacht op nieuwe kansen in de afzet.
1 Maart 2022
euro landbouwinkomen

Nieuws ABN Amro

'Volumes en marges onder druk door stijging kosten'

De volumes en marges van agrarische bedrijven staan onder druk door de explosieve stijging van kosten, blijkt uit de sectorprognoses Agrarisch 2022-2023 die ABN Amro vandaag (4 februari) heeft gepubliceerd. Zo drukken hoge voerkosten sterk op de marges van veehouders en moeten akkerbouwers door de hogere kunstmestprijzen hun prijzen verhogen.
4 Februari 2022

Analyse Maandanalyse Akkerbouw

Akkerbouwmarkt beweegt tegendraads

Terwijl de aardappelmarkt door bouwt op een vaste bodem en ook de peenmarkt eindelijk beweging toont tapt tarwe uit een ander vaatje. Ook de uienprijzen komen niet in beweging. Wat kunnen akkerbouwers in februari verwachten?
3 Februari 2022

Analyse Maandanalyse

Welke lichtpunten heeft de akkerbouw?

De akkerbouwmarkten voor fritesaardappelen, uien, tarwe en peen hebben zich wel aan het vuurwerkverbod gehouden. Een weinig spetterend jaareinde is het gevolg. Toch zijn er zeker lichtpunten te zien aan het begin van 2022 die de markt(prijzen) een stap omhoog kunnen helpen.
5 Januari 2022
Van Iperen

Aangeboden door Van Iperen

Akkerbouwers helpen bij verhogen rendement

Hoeveel pootgoed heeft een akkerbouwer nodig om optimaal rendement te halen? En wat is de beste pootafstand voor aardappelen om een zo hoog mogelijke opbrengst te realiseren? Om die vragen te beantwoorden, werken specialist precisielandbouw Bram van Oers en zijn collega's van het Precisieteelt Plus-team aan een rekentool: 'de pootgoedwijzer'. 'We willen dat akkerbouwers aan het begin van het seizoen kunnen berekenen hoeveel pootgoed ze moeten bestellen.'
28 December 2021

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox