Agrifoto

Weerupdate Robotisering

Eerste robottrekker actief in de polderklei

17 April 2019 - Niels van der Boom

Het praktijkbedrijf 'Open Teelten Lelystad' van Wageningen University & Research (WUR), heeft woensdag 17 april de eerste trekkerrobot van AgroIntelli Robotti in gebruik genomen. Het autonome Deense voertuig wordt ingezet op proefvelden.

Open Teelten Lelystad omvat in zijn totaliteit 900 hectare biologische en conventionele akkerbouwgrond. Een gedeelte hiervan is bestemd voor de proeven. Voor deze proefvelden is een Agrointelli Robotti (robottrekker) aangeschaft. Dit is een werktuigdrager die op diesel wordt aangedreven, waarbij de machines tussen de wielen hangen. Met zijn 1.800 kilo is hij lichter dan de gemiddelde landbouwtrekker.

Lichtvoetig
De Robotti kan worden ingezet middels een aantal kleine machines, zoals met een precisiezaaimachine of schoffelbalk. Daar gaat de WUR hem ook voor inzetten. Het is echter wurmen om een machine van 3 meter breed hiertussen te krijgen. In verband met de proeven staat de machine op een spoor van 3,15 meter. Standaard past 3 meter wel, maar dan bedraagt de spoorbreedte 3,50 meter. Daar kan de WUR in hun proeven niet mee uit de voeten.

De WUR schafte de zware uitvoering aan met 2 motoren van Kubota. De 3 cilinders leveren ieder 25 pk, om zodoende de aftakas en een hydraulisch systeem aan te drijven. Alleen de voorwielen sturen, waarbij ieder wiel zijn eigen hydromotor heeft. Ook kan de linkerzijde van het apparaat pendelen om hem bodemvolgend te maken. Er worden nog grotere wielen gemonteerd.

Android
Je bedient de robottrekker via een app voor Android op je smartphone of tablet. Vanaf kantoor is een veld, met de bijbehorende AB-lijnen, in te programmeren. Daarbij kun je met een klein kastje handmatig sturen en is er een losse noodstop. De stootbumpers rondom laten de machine snel stoppen. Een gangbaar rtk-gps-systeem van Ag Leader stuurt hem op de centimeter nauwkeurig recht.

Een ingetekend veld in de app; de groene vlakken zijn proefvelden. De machine berekent zelf zijn weg, zonder dat hij hoeft te steken.

Robotti werd in 2016 in thuisland Denemarken getoond. Inmiddels zijn er 5 machines verkocht, waarvan 1 in ons land en 1 in Gent. Eind maart werd het apparaat bij Abemec getoond. Inmiddels is het  mechanisatiebedrijf een importeur van Agrointelli, zo maakte het 3 april bekend. Abemec Flevoland levert service en ondersteuning aan de Robotti die de WUR in zijn bezit heeft. Zij gaan ook meedenken over de praktische inzetbaarheid van het apparaat.

Kongskilde
Agrointelli huist in het Deense Århus. Het werd opgericht door fabrikant Kongskilde, die datzelfde jaar nog de meeste aandelen aan investeerders verkocht. Zij bezitten nu 75% van het bedrijf. De robot is niet uniek, maar wel een van de eersten die praktisch bruikbaar is. Bestaande machines zijn te gebruiken, al is constant toezicht wel wenselijk.

Onderzoeker Bram Veldhuisen is verantwoordelijk voor deze Robotti. Hij gaat experimenteren op de proefvelden. Daarnaast moet hij ook gebruikt worden op het praktijkbedrijf in Lelystad. "Schoffelen, zaaibedbereiding of zaaien. Voor dergelijke werkzaamheden is niet veel vermogen nodig", legt hij uit. "Er wordt veel gepraat over robots in de landbouwsector. Wij willen het in de praktijk testen. Er waren niet veel fabrikanten die een praktijkrijp exemplaar konden leveren. Agrointelli durfde het wel aan."

Gewassensoren
De Robotti is zeker nog niet af. Dat weet ook de WUR: "We werken met de fabrikant om het concept te verbeteren. Er zijn voldoende wensen en die willen we gaan onderzoeken. Naast landwerk, wordt hij straks ook ingezet met sensoren om de fenotypering van de planten toe te passen. Wanneer hij dagelijks autonoom zijn rondjes rijdt, krijg je een beter beeld van de plantontwikkeling. Daarnaast kan de ziekte- en plagenontwikkeling beter worden gevolgd door het gewas frequent te scannen. De benodigde hoge resolutie kan een drone niet snel leveren."

Veldhuisen denkt dat het niet bij 1 robot blijft: "Er wordt gesproken over het inzetten van een 'zwerm'. Dat ambieert ook Agrointelli. Wellicht dat een boer of loonwerker er in de toekomst 3 heeft, die samen net zoveel capaciteit hebben als 1 grote machine. De Proeftuin Agroecologie, die vorig jaar gestart is, biedt een prima plek om te experimenteren. Er zijn zoveel ideeën op dit moment, al is dat ook best lastig. Van de wet mogen dergelijke apparaten niet bestaan. Voorlopig moet dus altijd iemand toezicht houden wanneer hij aan het werk is."

De robot heeft een hefinrichting met aftakas. Om de spoorbreedte 3,15 meter te hanteren, is de werkbreedte tussen de 2 motoren erg krap geworden.
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden