Shutterstock

Analyse Countus Akkerbouwindex

Akkerbouwindex bevindt zich in achtbaanrit

7 Mei 2019 - Niels van der Boom

Aanvankelijk liet de Countus Akkerbouwindex een stijgende trend zien, die ingegeven werd door hogere uienprijzen. Nadat het aprilcontract op de aardappeltermijnmarkt expireerde, werd de markt echter gereset. Het beeld is nu dan ook totaal anders.

De Akkerbouwindex bereikte in week 15 een niveau van 123,4 punten, wat op dat moment het laagste niveau in het verkoopseizoen 2018/2019 was. Daarna ging de Index weer in rap tempo omhoog, want 1 week later stond deze op 130,6 punten. In week 16 noteerde de Countus Akkerbouwindex 133,50 punten.

Ontwikkeling uienprijs
De beweging komt door de relatief stabiele termijnmarktnotering en fikse prijsstijging bij de uien. Sinds medio maart is de notering voor de 30% tot 60% grove uien in Emmeloord bezig aan een opmars en vanaf begin april nam de prijs een forse sprong. Dit vertaalt zich direct door in de Index. In 1 maand tijd steeg de prijs met 32% tot €57,50 per 100 kilo.

Vanaf half april hanteerde de koers van het aprilcontract voor 2019 op de aardappeltermijnmarkt een vast verloop, en uiteindelijk werd oogstjaar 2018 afgesloten met €27,90 per 100 kilo. Het contract voor oogstjaar 2019 opende op het hoge niveau van €16,70 per 100 kilo.

Nieuwe aardappelprijs
Deze prijsdaling van €11,20 is direct zichtbaar in de AkkerbouwIndex. De laatste notering van april komt uit op 106,2 punten. De aardappelprijs is namelijk een zwaarwegende factor in de akkerbouwbarometer. Een hoge uienprijs verandert hier weinig aan. Dit prijsniveau hoort echter bij verkoopseizoen 2019/2020. Helemaal fair is het dus niet.

De prijs van vrij pootgoed van Bintje (35-45), die sinds februari flink daalt, maakte eind april een kleine comeback. De invloed is echter minimaal. Na het dieptepunt van €20 per 100 kilo, werd eind april uiteindelijk een prijs van €29 behaald. De notering voor EU-voertarwe is de stabiele factor in het geheel. Deze verloor slechts €1 per ton.

Overgangsfase
De AkkerbouwIndex bevindt zich momenteel in een overgangsfase tussen 2 seizoenen. Op de vrije aardappelmarkt worden stabiele tot stijgende prijzen gemaakt, al laat deze voor komende oogst een ander beeld zien. De uienprijs geldt uiteraard nog wel voor oogstjaar 2018, maar het vrij te verkopen volume is klein. De financiële resultaten per bedrijf, waar de Countus Akkerbouwindex inzicht in probeert te geven, wisselen gigantisch.

Op dit moment rekent de Index nog met areaal- en opbrengstcijfers van 2018. De areaalcijfers voor tarwe en suikerbieten wijzigen niet veel, maar bij de consumptie- en pootaardappelen is een klein plusje mogelijk. De grootste stijging is merkbaar bij de uien. Voor een correct beeld van de opbrengsten moeten we echter nog enkele maanden langer wachten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden