Eigen foto

Nieuws Weer

Hagelbui decimeert gewassen zuidwesten

22 Juli 2019

Een kortstondige en zeer felle hagelbui trok zaterdagmiddag 20 juli over de Zuid-Hollandse Eilanden heen. De hagelstenen tot 4 centimeter doorsnee decimeerden de gewassen en sloegen het loof compleet weg. Van herstel lijkt weinig sprake meer.

Een strook met hagel trok zaterdag 20 mei over de Zuid-Hollandse Eilanden Goeree-Overflakkee, de Hoeksche Waard en Voorne-Putten. Ook in het meer noordelijk gelegen Rotterdam viel hagel, al was de schade daar minder erg. Naast schade aan de gewassen zijn ook veel auto’s en gebouwen beschadigd. De hagelstenen sloegen scheuren in glas en veranderden auto’s in poffertjespannen.

Gewassen weggehageld
De gewassen zijn er erg aan toe. Van de aardappelen en uien staat geen loof meer overeind. Ook de suikerbieten en de tarwe heeft een flinke tik gekregen. Getroffen boeren vragen zich af hoe de gewassen zich gaan herstellen en spreken over tonnen aan schade. Op Goeree-Overflakkee lijkt de schade het ergst, al komen ook meldingen binnen van forse gewasschade in Goudswaard (in de Hoeksche Waard) en het oosten van Voorne-Putten.

Zaaiuien op Goeree-Overflakkee. Getroffen boeren beschouwen hun gewassen als totaal verloren.

Wie geluk had in het zuidwesten, ontsnapte zaterdag aan de hagel maar kreeg wel regen van betekenis. Op het Zeeuwse eiland Tholen viel tot 40 millimeter zaterdag. Ook op plekken in West-Brabant en in andere delen van Zeeland viel eveneens wat neerslag. Elders in het land bleef het beperkt tot wat gedruppel. Op het Gewastourperceel met zaaiuien in Kortgene is afgelopen zaterdag 13 mm regen gevallen.

Op sommige aardappelpercelen is het blad helemaal van de stengels gestript. Deze percelen worden spoedig gerooid.

Meldingen stromen binnen
Maandagochtend 22 juli staat bij verzekeraar Vereinigte Hagel de teller op zo’n 35 meldingen van gewasschade. "Die zijn afkomstig van Midden-Flakkee, een gedeelte van de Hoeksche Waard en Voorne-Putten, maar ook de regio boven Rotterdam. Het gaat om zeer zware schades in onder meer aardappelen, uien, graan, suikerbieten, erwten en fruit."

Wat de financiële schade bedraagt kan Schreuder nu nog niet zeggen. Hij verwacht dat ook vandaag nog meldingen binnendruppelen. Taxateurs gaan zo snel mogelijk op pad om de schade op te maken en een beeld te vormen. "Het verlies is van veel factoren afhankelijk. Is het een vroeg te oogsten gewas of juist laat. Wanneer bij uien de pijpen volledig zijn weggehageld, en de bol is geraakt, dan is er bovendien kwaliteitsschade. Er moet dan ook zo snel mogelijk een bespuiting worden uitgevoerd tegen schimmels."

Dergelijke lokale hagelbuien komen ieder jaar wel voor, weet de verzekeraar. "Dit voorjaar hebben we lokaal al zware schade gezien. Toen betrof het vooral fruit. Ook bij de huidige hagelbuien zijn boomgaarden getroffen. Sommige deelnemers hebben hun gehele bedrijf verzekerd, maar andere kiezen ervoor om bijvoorbeeld alleen hun aardappelen te verzekeren."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox