Shutterstock

Nieuws Hitte

'Voor akkerbouw is deze hitte een mokerslag'

24 Juli 2019 - Anne Jan Doorn

Hitterecords worden in Nederland verbroken. Wie heeft daar nu meer mee te maken dan de akkerbouwer? Een korte reportage over de hittesituatie voor akkerbouwers.

Terwijl het breed in het nieuws is dat het sinds 1944 niet meer zo heet is geweest als vandaag (24 juli) laten nationale kranten ook akkerbouwers aan het woord over de hitte. Zo zegt akkerbouwer Djordy Hoogerwerf uit Hoofdplaat tegen het AD dat zijn zaaiuien, aardappelen en tarwe wegbranden. "De planten schieten in de stress en worden noodrijp. Doordat ze geen vocht krijgen, verdampen de gewassen gigantisch hard."

Mokerslag
"Door de droogte van de afgelopen tijd hebben de gewassen weinig reserves en met deze temperaturen treedt er heel snel slijtage op", stelt Joris Baecke, voorzitter van ZLTO. Ook voor de op dit moment afrijpende tarwe is de hitte niet gunstig. Het gaat met deze hitte te hard, terwijl de stro vaak nog niet helemaal klaar is. Tegenover nu.nl spreekt Brenda Timmermans van LTO Noord over de hitte als een 'ware mokerslag' voor boeren. "Het is zorgelijk: naast de droogte krijgen we nu ook nog hitte.”

Voor de aardappelen heeft de hitte serieuze gevolgen vertelt Kürt Demeulemeester, onderzoeksleider Akkerbouw bij Inagro aan Vilt.be. "De opbrengst van vroege aardappelen lijkt mee te vallen, maar deze percelen rijpen bij dit weer snel af. Dat begrenst het aantal kilo’s. Bij de latere bewaaraardappelen zie je het loof achteruitgaan. De staalnames voor opbrengstbepaling moeten nog starten, maar dit weer is ongunstig voor de groei van de knollen. Voor late aardappelen die reeds kleine knolletjes vormden, start dat proces nu en is de waterbehoefte daarom op zijn grootst."

Tijdens de hitte en droogte laten de waterschappen ook van zich spreken. Zo stelde het Wetterskip Fryslân dat het beter is dat boeren samen overleggen of ze sproeien of niet. Als niet iedereen tegelijk de beregeningsinstallatie aanzet kan het waterschap met wateraanvoer uit het IJsselmeer ervoor zorgen dat het waterpeil niet teveel zakt, zodat een beregenverbod zo lang mogelijk kan worden voorkomen.

Neerslagtekort hoger dan gemiddeld
Volgens Rijkswaterstaat is het neerslagtekort op dit moment hoger dan gemiddeld, maar in het westen en noorden van het land nog lang niet zo hoog als vorig jaar. Het oosten en zuiden naderen wel het record van vorig jaar. Door de warmte neemt de verdamping toe. Ook op de gewastourpercelen werden vandaag hoge temperaturen gemeten. 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden