Shutterstock

Nieuws Suikermarkt

India speelt cruciale rol op de suikermarkt

21 Augustus 2019 - Anne Jan Doorn

Er is weer licht aan de horizon voor de suikermarkt. Na jaren van overproductie en grote voorraden is er voor het eerst een situatie van slinkende voorraden in zicht. India is momenteel de onzekere factor op de wereldwijde suikermarkt, in de plaats van Brazilië.

Waar de suikermarkt de laatste jaren gekenmerkt werd door overaanbod, stabiliseert dat langzamerhand. Afgelopen jaar had de suikermarkt nog te maken met een overaanbod van zo’n 10 miljoen ton, nu ligt dat overschot op 0,6 miljoen ton. Analisten van Rabobank verwachten dat dit verandert in een tekort van circa 4,2 miljoen ton in seizoen 2019/2020, al blijven de voorraden groot. Verwacht wordt dat suikerprijzen voor het einde van dit jaar stijgen naar ongeveer €261 per ton en in de loop van volgend jaar verder kunnen stijgen tot €265 per ton.

Lagere productie
Dat heeft te maken met een lagere productie in India, door droogte. De opbrengstverwachting ligt namelijk 5 miljoen ton onder de opbrengst van vorig jaar (ruim 33 miljoen ton). Ook voor de Europese Unie en Thailand wordt een lagere productie verwacht, onder meer door kleinere arealen. Daardoor zullen de wereldwijde voorraden krimpen. Dat zorgt voor een positievere stemming op de suikermarkt en naar verwachting een licht stijgende prijs.

Hoewel de analisten verwachten dat de prijs gaat stijgen, zijn er nog wel onzekere factoren. Zo heeft de op 1 na grootste suikerproducent; India, enorme voorraden. Hoewel dat zorgt voor de ongebruikelijke situatie dat het suikkerriet gebruikt wordt voor veevoer, blijft het een risico dat India met grote hoeveelheden suiker op de markt komt.

Daarbij spelen ook controversiële exportsubsidies een rol. Concurrerende landen (zoals Brazilië en Australië) hebben India hiervoor aangeklaagd bij de WTO (Wereldhandelsorganisatie). Dit zal echter op korte termijn niet voorkomen dat de exportsubsidies afgegeven worden. Een ander risico is dat niet alleen handelaren en boeren handelen op de suikermarkt. Circa 35% bestaat uit speculanten. De markt kan hierdoor snel veranderen.

Vraag naar ethanol positief
Doorgaans speelt Brazilië de belangrijkste rol op de suikermarkt. Dit jaar doet het land echter minder actief mee, omdat in Brazilië gefocust wordt op de productie van ethanol. Boeren krijgen daarvoor hogere prijzen. Dat blijkt ook uit het feit dat de exportcijfers 20% onder die van de afgelopen 10 jaar liggen. Verwacht wordt dat dit voorlopig zo blijft, omdat China in 2020 10% ethanol aan de brandstof gaat toevoegen, waardoor de vraag naar ethanol op peil blijft.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.

Meer over

IndiaSuiker
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse suiker

Oekraïne blijft Europese suikervoorraden vullen

Analyse Suiker

Europese bietenoogst blijft op doorsnee steken

Analyse Suiker

Suikerprijzen stabiliseren zich in Europa

Analyse suiker

Suikerbietenprijs smaakt komend seizoen nóg zoeter

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden