Shutterstock

Nieuws NAK

NAK broedt op maatregelen na mishandeling controleur

6 September 2019 - Anne Jan Doorn - 56 reacties

Keuringsdienst NAK beraadt zich nog op maatregelen na de mishandeling van een controleur. Hoewel de controleur al uit het ziekenhuis ontslagen is, wil NAK hem de tijd geven voor herstel en hem nog niet te veel lastigvallen. 

De controleur werd op donderdag 5 september knock-out geslagen door 2 akkerbouwers in Wouwse Plantage (Noord-Brabant). Hij is mishandeld achtergelaten door de boeren en heeft de hulpdiensten uiteindelijk zelf gealarmeerd. "De controleur heeft een gat in zijn geheugen en kan niet alles terug vertellen. Daarom kan ik niet bevestigen of de controleur zelf begon met agressief gedrag", zegt Misja Boonzaayer namens de NAK.

Tegensprekende berichten
De betreffende akkerbouwer heeft op Facebook aangegeven dat de controleur begon met duwen. Volgens hem hoefde hij helemaal niet over hun perceel te rijden en kon hij ook over de verharde weg. "De telers zijn inderdaad geen klant bij de NAK, maar de controleur was bezig geweest op een achterliggend perceel, dat wel van een klant van de NAK was", zegt de woordvoerder. 

"De controleur reed langs het perceel en werd opgewacht door de 2. Zij schreeuwden: 'Ik rij toch ook niet door jouw voortuin?' De NAK-controleur wilde ondanks dit agressieve gedrag toch het gesprek aangaan. Of hij is begonnen met duwen, of de boeren, weet ik niet. Ik vind het niet passen bij het karakter van de controleur dat hij agressief zou worden", aldus Boonzaayer. 

Agressief gedrag klopt niet
"Ik kan mij voorstellen dat de boeren zich afgevraagd hebben waarom de controleur over het perceel reed. Echter, aan de andere kant klopt het agressieve gedrag natuurlijk niet. De controleur was in functie en was dus niet zomaar een vreemdeling", licht Boonzaayer toe. NAK gaat zich eerst beraden op de te ondernemen acties voordat er gekeken wordt naar de manieren om dergelijke incidenten in de toekomst te voorkomen. 

Update
Uit een recente update van de NAK blijkt dat de controleur dacht dat het perceel waar hij overheen reed van dezelfde eigenaar was als van het perceel dat wel van een NAK klant was. Ook heeft een van de akkerbouwers als eerst een klap uitgedeeld. Toen verweerde de controleur zich. De akkerbouwers hebben toen de controleur knock-out geslagen. Tegen de boeren is zowel door de controleur als door de NAK aangifte gedaan. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
56 reacties
Abonnee
Jan 6 September 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10883905/nak-broedt-op-maatregelen-na-mishandeling-controleur]NAK broedt op maatregelen na mishandeling controleur[/url]
Na de politie ook de NAK aan de taser?
peter 6 September 2019
Ze hadden hem nog harder pak rammel moeten geven! Te lui om zelf lichamelijk te werken en dan ook nog eens te lui om een stukje te lopen en maar rijden met de auto over andermans perceel en vervolgens nog een grote mond hebben als je deze controleur er op aanspreekt. De mafia snijd je de mond open als je een VERRADER bent!
Peter 34 6 September 2019
@Peter. Leg eens uit wat je bedoelt met verrader? in welk opzicht?
Flevoboer 6 September 2019
Peter, gaat het wel helemaal goed met je? Misselijke vent als je zo reageert zeg. Geen manieren.
peter 6 September 2019
Mensen die de eigendommen van andere niet meer respecteren moeten hard aangepakt worden en niet zo soft als met bezetting van de Brabantse varkensboer! Als een controleur te lui is om om te lopen of over de weg omrijden en vervolgens over andermans eigendommen rijd dan zeg ik hard aanpakken! Deze controleur wil wel andere zeggen hoe ze hun werk moeten doen! maar als iemand hun op hun gedrag aanspreekt zou dat niet meer kunnen en vervolgens nog aangifte gaan doen ,dan ben je bij mij een verrader! je had als controleur ook kunnen denken "die de bal kaats kan hem terug verwachten" maar nee zo zijn deze mannen dus blijkbaar niet. Daarom blijf ik erbij nog HARDER aanpakken volgende keer!!!!!
Zuid Hollander 6 September 2019
Dat is dom van de boeren, Ken wel eens een dure grap worden.
peter 6 September 2019
@zuid Hollander dat is niet zo erg. in bananenland Nederland is alles te koop! ik denk wel dat de controleur een ander liedje zingt de volgende keer!
@ Flevoboer, als jij je als pispaaltje laat gebruiken door iedereen moet jezelf weten, ik NIET!
Dirk 6 September 2019
Niemand verdient het om mishandeld te worden. Als je het niet eens bent met je behandeling ga je naar de rechter. Binnen onze samenleving is dat de enige die oordeelt.
Eigenrichting is uit den boze.

Peter is een wereldvreemde a-sociale domoor,
-wiens karakter niet goed is (kan hij niets aan doen),

-die ook geen goede opvoeding heeft gehad (kan hij ook niets aan doen)

- na de basisschool geen enkele opleiding meer heeft gehad

-ook nog de verkeerde vrienden heeft (gehad)

-en daardoor altijd in het eveneens verkeerde a-sociale milieu heeft gebivakkeerd.

Kortom, een referentiekader van niks.
Met als gevolg ondoordachte domme a-sociale handelingen, in dit geval: domme uitspraken

Je zou hem dan ook een loser kunnen noemen.

Ja, zulke mensen voelen zich vaak als pispaal gebruikt.
tot hier en niet verder 6 September 2019
Dirk, als jij nog steeds niet op de hoogte bent dat tegenwoordig, een ambtenaar, controleur, alles mag, en niks moet, kan ik er makkelijk in komen dat het uit de hand loopt, ik denk zelfs dat de mensen het zo moe worden dat het ze niks meer interesseert, wat de straf hierop ook is, in 40-45 werden ook hele bevolkingsgroepen afgeslacht, tegenwoordig is het niet anders, je kunt je ogen ook sluiten voor de werkelijkheid omdat je teveel gestudeerd hebt en daardoor totaal gehersenspoeld bent
Peter 34 6 September 2019
@Peter. Nogmaals, leg eens uit wat je bedoelt met verrader? in welk opzicht?
buitje 6 September 2019
zo zo zo, wat gaan we weer lekker hier.
Alles goed verder? Mooi weer he, mocht wat meer regenen, maar verder heerlijk. Nog maar zo'n jaar.....
Abonnee
l 6 September 2019
de betreffende controleur is helemaal geen agressief type, eerder nog hij is zelfs heel rustig en begaan.

kan gebeuren he dat hij per ongeluk op verkeerd terrein was .
als je er niet van gediend was had je beter de politie kunnen bellen ipv er op in slaan.


???!!! 6 September 2019
sta je als boer in je recht, dan is die ambtenaar de klos. klemrijden en de politie bellen.

sla je (als boer), dan ben je in ieder geval de klos.

dit is (dus) geen boerenslimheid maar een duidelijk verhaal: 2 domme boeren.

wat mij betreft: onvoorwaardelijk de cel in. je blijft van een ander af.
Abonnee
Dirk 6 September 2019
En zo is 't ???!!!, handen thuis en zo niet dan stevig aanpakken die losse handjes.
Controles, van welke aard ook, moeten gewoon zonder hinder. uitgevoerd kunnen worden. Daar is gewoon geen discussie over mogelijk.

Zou een mooie boel worden als het handelen van controleurs beinvloed zou worden door agressievelingen.
peter 6 September 2019
@Dirk mensen zoals jou weten hoe het moet ,naar de rechter (gelijk hebben en krijgen zijn ,dan ook nog twee uitersten)


Ter vergelijking Dirk als iemand over jouw auto (50000euro) heen loopt omdat hij te lui is om de auto heen te lopen. Wat doe jij dan?
Jij hebt natuurlijk liever dat ze meteen beginnen te schieten of steken anno 2019 heel normaal is!!! Ik blijf erbij die controleur heeft zijn lesje wel geleerd. Respect voor degene die hun eigendommen verdedigen en zeker als degen nog een groot mondje heeft!

ps.Over mij hoeven we het niet te hebben, want het geen je suggereert duidt op een amateur psycholoog!!!
Abonnee
Dirk 6 September 2019
Het zou zo maar kunnen dat Peter een kwajongen is, waarvan zijn ouders niet weten dat hij hier zo te keer gaat.
Zulke reacties verwacht je immers niet van een volwassene.
Die kwajongen moet nog e.e.a. leren.
peter 6 September 2019
@Dirk amateur psycholoog is voor jouw te hoog gegrepen!
bas 6 September 2019
Zonder toestemming over het eigendom van anderen rijden is altijd fout{.Dan kun je ook bij iedere willekeurige burger door de tuin banjeren dus} Nooit doen dus,ook niet als keurmeester controleur of loonwerker.Ik begrijp dat bedrijven het helemaal zat zijn dat te pas en te onpas iedereen maar zo je erf/land oprijdt zonder zich van te voren aan te melden.Maar dit gaat misschien net even te iets ver.
Toestand 6 September 2019
Nu ben ik niet zo van het reageren.
Maar in de eerste plaats zinloos of agressief geweld is in elk geval nooit getolereerd.
Nu ken ik deze NAK medewerker , ik kan me gewoon niet voorsvoorstellen dat deze man met enig opzet iets fout doet .
Maar het is ook maar een mens .

Zo los je geen problemen op dat lijkt me toch duidelijk
willem 6 September 2019
peter schreef:
Mensen die de eigendommen van andere niet meer respecteren moeten hard aangepakt worden en niet zo soft als met bezetting van de Brabantse varkensboer! Als een controleur te lui is om om te lopen of over de weg omrijden en vervolgens over andermans eigendommen rijd dan zeg ik hard aanpakken! Deze controleur wil wel andere zeggen hoe ze hun werk moeten doen! maar als iemand hun op hun gedrag aanspreekt zou dat niet meer kunnen en vervolgens nog aangifte gaan doen ,dan ben je bij mij een verrader! je had als controleur ook kunnen denken "die de bal kaats kan hem terug verwachten" maar nee zo zijn deze mannen dus blijkbaar niet. Daarom blijf ik erbij nog HARDER aanpakken volgende keer!!!!!
Peter, doe normaal man.
Dit zijn geen soort van uitspraken, hou je alstublieft je mond en ga je in een hoek staan schamen.
Deze keurmeester is een keurig iemand, valt niets van hem te zeggen. Doet zijn werk goed en is rechtvaardig.
En zeker niet iemand die aanstichter is in deze.
Over de tegenpartij valt eerder iets te zeggen hoor.
peter 6 September 2019
@Willem Dus als deze controleur over andermans percelen rijd vind je normaal? Ik niet! En ik vind JIJ moet je schamen dat je mijn mening niet respecteer. Ik denk dat deze controleur nooit meer met zijn auto over een perceel rijdt dit was een les voor hem je bent echter nooit te oud om te leren!! ik zie het geen dan ook niet als zinloos geweld!
Abonnee
Kwik 6 September 2019
Peter, je bent een achterlijk persoon! Onvoorstelbaar dat je hier zo van overtuigd bent van je gelijk. Die man doet zijn werk, en veroorzaakt geen schade. Als je het liever niet hebt, dan kun je dit bij hem of bij nak melden.

Even iemand in elkaar slaan omdat je overtuigd bent van je eigen gelijk. Walgelijk!

Je bent een schande voor de sector.
Abonnee
pootgoedteler West Brabant 7 September 2019
het lijkt me beter als de redactie alle forumreacties op dit onderwerp sluit/verwijderd, zoveel onzin staat hierboven.
Het is een dermate ernstige zaak, dat het niet nodig is om hier een discussie over te gaan voeren.
schoenmakers 1 7 September 2019
Het lijkt wel of de meeste boeren totaal gehersenspoeld zijn, de kampbeulen, de soldaten, gewoon alle oorlogshandelingen, zijn ook een vorm van je werk doen, zomaar stellen dat alles goed is, hoe hier door sommige wordt gereageerd, gewoon ogen sluiten voor de werkelijkheid, ik weet de feiten niet, zoals de meeste hier, maar zomaar alles goed praten wat de instanties doen, ik heb er teveel van meegemaakt, ze gaan over lijken om hun eigen gelijk en status in stand te houden.
Kjol 7 September 2019
idd sluiten dit onderwerp, gaat veel te ver.
Dirk 7 September 2019
Maakt niet uit beste Schoenmakers.
Gewoon handen thuis houden.
Niks anders.
Als je het ergens niet mee eens bent, spreek of schrijf de bevoegde/verantwoordelijke instanties aan.
In dit land speel je geen eigen rechter.
Wat een mentaliteit zeg!
Abonnee
Zuidboer 7 September 2019
Kan me niet voorstellen dat iemand moedwillig over iemand zijn land gaat rijden zonder toestemming als hij er niets verloren heeft. Dat de controleur daarom simpelweg niet in de gaten heeft gehad dat dat land van een andere boer was lijkt mij zo klaar als een klontje. Om hem daarvoor neer te slaan....
Tsja 7 September 2019
In dezer kwestie is al helemaal niet alles bekend. Peter’s reactie hat wat genuanceerder gekunt, hoe daar vervolgens weer door anderen op gereageerd wordt maakt deze personen niets beter. De nak medewerker kan een goed persoon zijn maar ook een slechte dag kunnen hebben gehad. Hij kon zich e.e.a. niet herinneren wat in makkelijkere uitweg dan een kloppend nep verhaal op te hangen. Logisch vindt men dat de nak man geen geweld toepaste, maar minstens zo logisch vindt ik ook dat de boeren dit niet zomaar doen. Hier kan meer gespeeld hebben. Dan maar snel zeggen dat je je niets meer herinnerd vindt ik dat je je nog maar eens goed moet opscherpen.
Charel 7 September 2019
Het is zoals die boer, die naar Frankrijk emigreerde, zei, de ene helft van dit land controleert de andere. Er is hier een schromelijk gebrek aan vertrouwen. Vandaar dat alles en iedereen gecontroleerd moet worden. Van basisschool tot gezondheidszorg.
En Peter heeft volkomen gelijk, dat politiek correcte gedoe hier hangt mij ook de strot uit.
kikker 7 September 2019
Ook ik ben absoluut geen liefhebber van al die controleurtjes die ons al dan niet vrijwillig door de strot geduwd worden, maar ik vind dat op het moment dat je geweld gaat gebruiken je echt een grens overgaat die je niet mag passeren!
tot hier en niet verder 7 September 2019
Hier wordt het precies duidelijk waarom wij als boeren hier in dit land totaal ondergesneeuwd worden, iemand doet iets, waarschijnlijk zal iedereen zo gereageerd hebben als hij in zijn schoenen stond, maar iedereen roepen, wat een schande. Mensen, we zouden deze boer moeten steunen. De ambtenaren staan ook niet alleen, en wat moet je bij de officiële wegen zoeken? Niets voor niets hangt in de rechtbank de weegschaal niet gelijk, en heeft de vrouw een blinddoek om, dat is gedaan om aan te geven dat het daar ook helemaal niet pluis is.
koentje 7 September 2019
Wordt ook gek van alle controles,
NVWA controle
omgevingsdienst
waterschap
ikb
Electra controle
Belasting
Verzekering
Arbo
Gezien de hoeveelheid controles valt het aantal incidenten hard mee
peter 34 7 September 2019
@koentje @kicker. Al die controles zijn blijkbaar nodig. Als we pootgoed van kwaliteit willen exporteren verwacht de koper dat het degelijk wordt gecontroleerd, anders kan de koper ook naar een ander land gaan waar corruptive de controles de baas is.
Controles, ja dat kan lasting zijn en ik vind de wijze waarop collecterende bedrijven in toenemende mate gegevens van telers eisen zeer bedenkelijk. je moet gewoonweg je boekhouding overleggen, waarmee ook je 'geheimen' van je bedrijfsvoering uit handen geeft, onder dwang!
Een neutrale instantie die controleert zonder commercieel oogmerk (i.t.t. die bedrijven) blijkt niet overbodig te zijn waar 'ondernemers' de zaak flessen. Dan lijden inderdaad de goeden onder de kwaaien, maar moet niet de controleur de zwarte Piet worden toegespeeld.
@ Peter, nogmaals mijn vraag, vanwaar het word verrader? in welk opzicht? Graag uitleg.
peter 7 September 2019
@peter34 als je een onrechtmatige daad begaat(in dit geval door andermans eigendom rijden ) en ook nog stoer gedrag vertonen jegens de gepleegde daad moet je niet raar opkijken als je een klapje krijgt van een man van 71jaar!! In mijn ogen ben je een verrader als je dan nog politie en toestanden erbij gaat halen!!! Hij had ook naar huis kunnen gaan en zijn wonden likken!!!!
Jb 7 September 2019
Eerst toestemming vragen aan de eigenaar ze weten alles van ons dus ook waar je woont betere voorbereiding had een hoop ellende gescheeld
Peter 34 7 September 2019
@Peter. Ik begrijp daaruit dat iemand die zijn recht zoekt bij de politie een verrader is. Een nieuwe betekenis van dat woord. Wie verraadt hij hiermee?
schoenmakers 1 7 September 2019
peter 34, producten moeten goede kwaliteit hebben, daar kan geen discussie over bestaan, maar de weg daar naar toe, als je nu de round up discussie volgt, hoe kun je dan nog vertrouwen hebben in de regelgeving? ? ?????

Ik kan nog met een menselijke insteek bedenken dat pre harvest misschien niet de weg is, maar gewoon domweg verbieden ???????????????????????????????????????????????
schoenmakers 1 7 September 2019
of het verbod op insecticiden op het bietenzaad???????????????
@peter 7 September 2019
@peter34 De controleur wil zelf niet inzien dat HIJ primair de aanleiding was ,want hij liet zich nog naar een ziekenhuis brengen om er juridisch een slaatje uit te slaan om vervolgens tegen politie te vertellen hij kan het zich allemaal niet meer herinneren. Als ik me iets heel goed kan herinneren doe ik aangifte, als ik me iets nietzo goed kan herinneren niet. ! Maar ja We zullen wel alle 2 een andere bril op hebben is niet erg zegt iets over jouw en mijn persoonlijkheid en verschil moet er zijn. Succes verder.
Abonnee
Kwik 7 September 2019
Ik vind het heel apart dat jullie het geweld goedpraten.

Abonnee
betweter 7 September 2019
Peter die man werkt voor ons, wordt door ons geld betaald
wij hebben deze mensen hard nodig, niet overal liggen alle percelen aan de weg
schoenmakers 1 7 September 2019
Ik ben nog nooit een controleur tegen gekomen die voor (ons) mij, werkt, ze werken mij alleen maar tegen, als ik niet aan alle onzin van hun moest voldoen zou mijn product veel beter, veel milieuvriendelijker en goedkoper kunnen zijn, in welke wereld leef jij betweter????????? En het ergste van al, ja ik moet er ook nog voor betalen, hoe ver kun je zinken
schoenmakers 1 7 September 2019
Kwik bedoeld het geweld van de controleur, daar ga ik tenminste wel vanuit, anders kan ik zijn reactie totaal niet begrijpen
Johan 7 September 2019
Als je lef hebt, ga dan naar de minister en pak die eens stevig aan, want hij en enkel hij is verantwoordelijk. Gewoon laf en kleinzielig om iemand die gewoon werkt om den brode een pak rammel te geven. Trouwens die minister is op democratische wijze gekozen door de meerderheid van het volk. Gelukkig zijn zij die hier zo agressief tekeer gaan, zelf geen ambtenaar. En bijna altijd spreken mensen, nog altijd mensen.
Abonnee
kwik 7 September 2019
Nee drol, ik bedoel het geweld van de akkerbouwers.

Controleurs doen hun werk, wij het onze. Ik kan begrijpen dat je dit frustreert. Maar om fysiek geweld te gebruiken kan in een emotie ontstaan, daar wil ik ook nog een klein gedeelte in meegaan. Maar om dat maar te roepen dat dit terecht/heel gewoon/ eigenschuld is dat slaat HELEMAAL nergens op.

De controleur rijdt over iemands land, hij onteigend het niet! Het is nogal een ophef om helemaal niks.

Mijn inziens is een NAK controleur bezig om de controle uit te oefenen op pootgoed. Dit is dus ook in het belang van de akkerbouwers die pootgoed afnemen van te pootgoedtelers.

En als je zo gefrustreerd bent als akkerbouwer op een controleur, dan stop alsjeblief nu. Je gaat het toch niet redden in de toekomst....

Prettig weekend, en probeer eens te lachen.....
pootgoedteler West Brabant 7 September 2019
Nogmaals een verzoek aan de redactie van BB om bovenstaande forumdiscussie te verwijderen. Gezondheidstoestand van de betreffende controleur is niet best en het zou verstandig zijn om deze discussie te stoppen uit respect voor hem en zijn familie.
Abonnee
Kwik 7 September 2019
Ik vind het heel apart dat jullie het geweld goedpraten.

tot hier en niet verder 7 September 2019
Dat hier iedere keer gevraagd wordt om deze discussie te stoppen, geeft aan hoe hopeloos het in agrarische Nederland, ik kan makkelijk zonder de ambtenaren zei, niet zonder mij, laat ze ophoepelen. Maar dit was veruit de zinvolste discussie die ik hier lang meegemaakt heb
anton 8 September 2019
Goed dat dit een keer gebeurd is. Moet niet elke week,maar zo af en toe eens een tik uitdelen,daar blijven we alert van. Zo weet iedereen dat we voor onze eigendommen opkomen,en niet met ons kl.... laat spelen.Let op als je een jachtakte hebt,houd dan je handen thuis.
Abonnee
Kwik 8 September 2019
Weer 1 die zichzelf te belangrijk vind.

tem 8 September 2019
als ik dit zo lees vraag ik me af of dca wel hoor en weder hoor heeft gedaan .of heeft ze het verhaal gekopieerd, en de ondernemers waar het ook over gaat niet gehoord?
graag reactie.
nn 8 September 2019
ben om minder schokkend taalgebruik van dit medium verbannen. was echter comment op BB. meer dan een maat he?
Abonnee
Dirk 8 September 2019
ach, als het Nak tesamen met het slachtoffer nu aangifte van zware mishandeling gaan doen (slachtoffer is immer ko geweest), dan komt het t.z.t. wel goed beste mensen.
Als de feiten bewezen worden, wordt het al gauw een paar honderd uur werkstraf. En als de verdachte(n) dit kunstje al meer hebben geflikt, dan zouden ze best een paar maanden vakantie kunnen krijgen. En een strafblad is ook niet gemakkelijk hoor.
Komt allemaal goed, wil ik even zeggen.
Dat zal kleine petertje ook goed doen.
Joost 8 September 2019
Ik snap wel dat het moeilijk is op vele bedrijven en dat je dan eens een beetje uit je slof schiet. De discussie hierboven geeft echter aan dat de nood bij velen zo hoog is dat normaal reageren niet meer mogelijk is en elke ratio verdwenen is.
Zielig.
Abonnee
erik 8 September 2019
hoeveel schade behalve een paar extra wielsporen op de (onbeteelde ) kopakker heeft deze man aangericht? Dat staat in geen vergelijk met het mishandelen van deze persoon. Als je dit goed praat, heb je volgens mij een serieus (psychologisch) probleem.
Abonnee
pruikenmaker 11 September 2019
Schrik toch wel van die Peter.
Moeten we niet te veel van hebben in onze sector.
Mag de zaak best op scherp zetten, maar een NAK-medewerker die nota
bene zijn werk doet dusdanig mishandelen omdat hij onwetend met zijn auto op droge grond per ongeluk een perceel doorkruist en dat goed praten is een ernstige zaak en in mijn ogen een zeer verward persoon waar er steeds meer van rond lopen.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden