Agrifoto

Analyse Countus Akkerbouwindex

Akkerbouwindex is voorzichtig positief

9 September 2019 - Niels van der Boom

Na een dieptepunt half augustus, werkt de Countus Akkerbouwindex nu weer voorzichtig toe naar verbetering. Hier is vooral de aardappelmarkt debet aan. De andere producten blijven een stabiele, maar lage prijs noteren.

Zoals zo vaak het geval is, kunnen we de aardappeltermijnmarkt als smaakmaker van de akkerbouwsector betitelen. De aardappeltermijnmarkt noteerde 13 augustus het laagste prijsniveau voor dit seizoen, want het aprilcontract stond toen op €11,50 per 100 kilo. De maand werd echter afgesloten op €14,70 per 100 kilo.

Dieptepunt geweken
Dit resulteert erin dat de Index in week 33 een dieptepunt van 67,9 punten noteerde, om vervolgens weer naar een niveau boven de 70 punten te klimmen. Eind augustus werd een stand van 72,2 genoteerd. Vergelijken we deze koers met het 5-jarig gemiddelde, dan ligt de score fors onder het gemiddelde van 92,3 punten.

Gedurende augustus heeft de Rotterdamse voertarwenotering een minimaal dalende trend laten zien. De prijs ging van €170,80 naar €170,10 per ton. Beurs Emmeloord noteerde 7 augustus voor het eerst dit seizoen een prijs voor zaaiuien 30% tot 60% grof (€11,25 per 100 kilo), die inmiddels afgezakt is naar €9 per 100 kilo. Door een stijgende aardappelmarkt is dit drukkende effect echter gecounterd.

Hoe gaat het verder?
Hoe ontwikkelen de akkerbouwmarkten zich nu de oogst op gang is gekomen? Circa 1 jaar eerder was de Akkerbouwindex bezig aan een forse opmars en werd in september het niveau van 120 punten behaald, maar een significante toename zit er voor het huidig seizoen voorlopig niet in. De meerjarige trend toont een licht stijgende lijn.

Volgt de markt echter de lijn van 2017, dan kan de Index weleens afzakken naar de onderste regionen. Met een cijfer van 66,6 punten is het niveau van 2 jaar terug weer even uit zicht. Een positieve(re) aardappelmarkt maakt of breekt de Index.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden