Agrifoto

Nieuws Suikerbieten

Bietencampagne kent zoete start

17 September 2019 - Niels van der Boom - 6 reacties

Na de eerste campagneweek kan Suiker Unie de balans van de eerste 250.000 ton suikerbieten opmaken die is geleverd. Het weekgemiddelde komt uit op een suikergehalte van 15,9%. Dit is relatief zoet en gelijk aan vorig jaar. Het tarragehalte is met 8% laag. De winbaarheid is gemiddeld.

Suiker Unie heeft nog niet uit alle gebieden voldoende bieten ontvangen om uitspraken te doen over een volledig beeld. Ook zijn de partijen zeer wisselend en schommelen de suikerpercentages tussen 14% en ruim 17%. Met een percentage van 16,8%, leverde Walcheren bieten met het meeste suiker. Met 14,7% lag dit percentage op de Drentse zandgrond het laagste.

Wisselende tarra’s
Een tarrapercentage van gemiddeld 8,4% is laag (ter vergelijking; het jaar 2017 startte op 10,3%), maar wel hoger dan de 6,5% uit 2018. Zoals valt te verwachten zijn de suikerbieten van de zware kleigrond beduidend vuiler dan in de zandregio’s. De percentages lopen van 5,3% tot maximaal 17,6% wat een extreme uitschieter is.

Over de winbaarheid (WIN-getal) is Suiker Unie iets minder te spreken, al ligt deze dicht bij 2018. De kwaliteit is matig, zo schrijft het. Het gehalte stikstof en natrium is hoger, wat het gevolg is van de onregelmatige groei. Percelen die onder de droogte hebben geleden, en na de regen weer zijn gaan groeien, tonen duidelijk dit beeld.

Vergelingsziekte
Ook merkt het bedrijf op dat vergelingsziekte en bladschimmels effect hebben op de kwaliteit. Vooral de percelen die niet zijn gespoten, hebben met flinke aantasting te maken. Hierdoor blijft het suikergehalte achter. Door het gehele land wordt vergelingsziekte waargenomen. Vooral in het zuidwesten is dit merkbaar en zijn percelen tot 30% aangetast. Op deze vergeelde plekken loopt het suikergehalte ruim 1,5% terug. Suiker Unie verwacht hierdoor een grotere variatie in de suikergehaltes.

De bietencampagne is vrijdag 6 september van gestart in Dinteloord en op 10 september in Vierverlaten. Naar verwachting duurt de campagne tot 25 januari volgend jaar. Ook op veel andere plekken worden nu suikerbieten verwerkt. Zo is Tiense Suikerraffinaderij gestart met de verwerking in België en British Sugar op 2 van hun fabrieken in het Verenigd Koninkrijk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
bieten teler 17 September 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10884043/bietencampagne-kent-zoete-start]Bietencampagne kent zoete start[/url]
een van de laatste jaar voor bietenteelt in nederland
drent 17 September 2019
vind 15,9% niet echt zoet en je krijgt een korting op de prijs die al laag is
noorderv 17 September 2019
bij een suikerpercentage van 15.9% kom je tekort aan de vroegleverpremie, zeker als ook je winbaarheid tegenvalt. ik vind al jaren dat de vroegleverpremie omhoog moet maar niet ten ten koste van de bewaarpremie die wel op een eerlijk nivo ligt.
Kjol 18 September 2019
Je moet het juiste ras wel zaaien als je vroeg wilt leveren.
Abonnee
Corné 18 September 2019
Sinds het (reken) suikergehalte opgetrokken is van 16 naar 17 % is de vroegleverpremie niet compenserend. Als de fabriek echt begin september al wil draaien zal de premie bijgesteld moeten worden naar een eerlijke niveau.
Tonnen mis je al, dat weet je en daar kies je voor. Suiker en winbaarheid, daar lever je ook al op in bij vroeg rooien. Leveren in September, dat moet gecompenseerd worden vind ik als je gewoon gezonde bieten levert.
FB 19 September 2019
zolang er genoeg bieten zijn voor de vroege levering is de premie hoog genoeg. kwestie van vraag en aanbod.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden