Agrifoto

Nieuws Countus Akkerbouwindex

Positiever geluid op akkerbouwmarkten

7 Oktober 2019 - Niels van der Boom

Opnieuw toont de Countus Akkerbouwindex een positiever scenario in de prijsvorming van akkerbouwproducten. Na een korte piek, en de daaropvolgende daling, weet het weer op te krabbelen tot boven het niveau van 80 punten. De aardappelmarkt draagt daarbij het akkerbouwinkomen.

Gedurende de maand september laat de Countus Akkerbouwindex een stabiele tot stijgende lijn zien. In de eerste week van september werd een notering van 74,7 punten neergezet, terwijl dat aan het einde van de maand al bijna 80 punten was. Deze grens is naar de start van oktober ook doorbroken.

Stijgende termijnmarkt
De reden voor de stijging van de akkerbouwbarometer komt hoofdzakelijk vanuit de aardappelmarkt. De aardappeltermijnmarkt in Leipzig noteerde aan het einde van de maand namelijk weer een prijsniveau boven de €15 per 100 kilo. Half september was dit ook het geval (tussen 13 en 19 september).

Medio september deed ook de uiennotering een stapje terug. Het prijsniveau in Emmeloord daalde van €9,25 naar €8,50 per 100 kilo. Deze daling wordt echter gecounterd door de gestegen aardappelprijs. Door het natte weer zijn nog lang niet alle uien van het land. In Flevoland moet nog 10% tot 15% worden gerooid of opgeladen en verder noordelijk loopt dit op tot wel 50%. Ook in Limburg moeten nog veel uien de schuur in of af land weg. Het huidig prijsniveau zorgt echter wel voor veel vraag in de markt, waardoor veel volume wordt uitgevoerd.

Tarweprijs stijgt gestaag
De voertarweprijs heeft de maand september gebruikt om stapsgewijs iets te winnen in prijs. Gedurende de maand kwam er €10 per 100 kilo bij. Verwacht wordt dat het huidig prijsniveau, van €179,50, past bij de situatie van vraag en aanbod. Ook op de internationale tarwemarkt is Europa competitief, wat de markt steunt. Hierbij wordt de prijsvorming geholpen door een lage euro-dollarkoers.

De aardappelmarkt is vooral gevoelig voor neerslag. Begin oktober is het blijvend wisselvallig, maar het lijkt erop dat er daarna verbetering komt. Ook stijgen de temperaturen, gezien nachtvorst het rooiwerk nu bemoeilijkt. In Centraal-Europa daalt het kwik ’s nachts en ’s ochtends vroeg al naar -3 graden. De hoofdoogst consumptieaardappelen is pas net begonnen, waardoor het weer een grote impact kan hebben.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden