Shutterstock

Nieuws Bewaring

Propaantekort zorgt voor bewaarproblemen in VS

6 November 2019 - Anne Jan Doorn

De oogst in de Verenigde Staten verloopt zeer nat, maar dat is vandaag de dag niet het enige probleem voor de Amerikaanse telers. Er is een groot tekort aan propaangas, wat onder meer voor problemen zorgt bij het drogen van producten als granen en aardappelen.

De Amerikaanse boeren lopen dit seizoen tegen veel problemen aan. Het voorjaar in de Verenigde Staten was namelijk enorm nat, waardoor delen van diverse Amerikaanse staten onder water kwamen te staan. Dat zorgt ervoor dat de oogst zeer laat is. Bovendien kampt het land nu weer met veel regenval en soms zelfs sneeuw. Dat leidt ertoe dat de oogst nat de schuren binnenkomt. Het gevolg is dat er momenteel veel vraag is naar propaan (vooral vanuit akkerbouwers), zo schrijft Reuters.

Onvoldoende transport
Ondertussen hebben echter ook de burgers en veehouders propaangas nodig, onder meer voor de verwarming van huizen en stallen. Dat laatste krijgt daarnaast prioriteit boven het drogen van producten. Al met al is er voor nu nog voldoende aanbod van propaangas, al kan het transport de vraag niet meer goed bijbenen. De prijs van propaangas is in oktober al met ongeveer 20% gestegen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox