Agrifoto

Nieuws PFAS-norm

Correctie PFAS-regels goed nieuws voor akkerbouw

2 December 2019

Dat de norm voor PFAS 8 keer zo hoog wordt, is goed nieuws voor de akkerbouwsector. In combinatie met het feit dat de Fabrikant Eigen Verklaring (FEV) voor tarragronden weer kan worden gebruikt, maakt dit het mogelijk om tarragronden te verplaatsen.

De norm gaat van 0,1 microgram PFAS per kilo naar 0,8 microgram. Als de PFAS-norm in de bodem onder deze grens blijft, mag er grond verplaatst worden. Door de norm van 0,1 microgram kon tarragrond niet weg bij bijvoorbeeld de verwerkende industrie.

Gecertificeerde afvoer
Voor de sector is het bovendien van belang dat gecertificeerde afvoer via de FEV mogelijk wordt. Minister Stientje van Veldhoven (Milieu en Wonen) geeft in een Kamerbrief aan dat dit specifiek voor aardappelen en suikerbieten weer mogelijk wordt. 

André Hoogendijk, directeur van Brancheorganisatie Akkerbouw reageert positief: "Het is goed nieuws voor de sector dat de minister stelt dat een FEV voor tarragronden weer gebruikt kan worden. Samen met de hogere achtergrondwaarde moet dit het mogelijk maken om tarragronden weer te kunnen gebruiken."

Exacte uitwerking
Wel is hij benieuwd naar de exacte uitwerking. "Er wordt in de Kamerbrief verwezen naar het aangepaste tijdelijke handelingskader, dat op zondag 1 december gepubliceerd is. "We zijn benieuwd naar de uitwerking van deze brief in het geactualiseerde handelingskader. Op korte termijn moet dit duidelijkheid geven over hoe we uit de voeten kunnen met tarragronden in de landbouw, maar ook in toepassingen voor bouw en industrie. Het blijven circuleren van akkerbouwgronden is een belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering in de akkerbouwsector. We zijn blij dat het kabinet daar oog voor heeft."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Nieuws Nitraatrichtlijn

BO Akkerbouw uit zorgen over nitraatmaatregelen

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief