Shutterstock

Nieuws Countus Akkerbouwindex

Akkerbouwrendement heeft stevige bodem

3 December 2019 - Niels van der Boom

De Countus Akkerbouwindex heeft in november zijn voorlopige hoogtepunt bereikt voor afzetseizoen 2019/2020. De koers bleef opvallend stabiel gedurende november, wat vooral te wijten is aan een robuust ogende aardappelmarkt.

Het indexcijfer van de Countus Akkerbouwindex liep in 4 weken tijd op van 90,8 punten naar 92,2 punten. Daarmee is het hoogste punt voor het huidig afzetseizoen bereikt. Het dieptepunt werd in week 33 behaald: 70,3 punten.

Gemiddelde
Dit resultaat staat in schril contrast tot vorig najaar. Toen werd eind november een indexcijfer van 132,4 punten genoteerd. Het 5-jarig gemiddelde van de Akkerbouwindex ligt op 98,28 punten, waarna deze in de laatste weken van het jaar meestal licht afneemt. Het is de vraag of 2019 dit beeld gaat spiegelen.

De Index wordt niet gevormd door uitschieters in de productprijzen, maar vooral door de stevige bodem. Daarbij is de aardappeltermijnmarkt leidend. Half november kroop deze naar €17,90 per 100 kilo (het aprilcontract). Na een daling ging het eind november wederom deze kant op. De notering voor gele uien (30% tot 60% grof) leverde gedurende november iets in: van €12,50 tot €11,75 per 100 kilo. Toch is ook de marktstemming hier positief te noemen.

Europese graanprijzen
Op de termijnmarkt in Parijs steeg de tarwekoers eind november flink. De fysieke tarweprijzen zitten eveneens in de lift. In Rotterdam noteert 1 ton voertarwe €189,50 per ton, waardoor ook hiermee een goede bodem in de markt ligt. De reden voor de hogere prijzen zijn zorgen omtrent het Europees tarweareaal.

Door natte omstandigheden is een groot deel van het areaal nog niet gezaaid en staan veel gewassen er slecht op. Ook in Nederland moet nog veel gezaaid worden en wordt, gezien de verzadigde percelen, eerder uitgeweken naar zomergraan.

Verwachting voor december
Het is nu de vraag of december de draad op kan pakken. Afgelopen jaar gebeurde dit wel. Kijken we echter naar het meerjarig gemiddelde, dan is juist een daling te verwachten. Gezien het sentiment op de aardappel-, uien- en tarwemarkt is de basis wel stabiel te noemen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden