Shutterstock

Nieuws Inkomensraming

Inkomen akkerbouwer dit jaar gehalveerd

17 December 2019 - Thomas Doornbos

Het gemiddelde inkomen in de akkerbouwsector is over oogstjaar 2019 gehalveerd, zo blijkt uit de nieuwe gegevens van Wageningen Economic Research (WUR). Het inkomen komt daarmee voor dit jaar uit op €37.000 per onbetaalde arbeidsjaareenheid.

In de akkerbouwsector komt het gemiddelde inkomen in het jaar 2019 uit op €37.000 per onbetaalde arbeidsjaareenheid. Dit is een ruime halvering ten opzichte van 2018. Dit verschil is volgens WUR niet per se verrassend, omdat 2018 een bijzonder jaar was. Door het lage productievolume in de sector lagen de prijzen erg hoog. Het inkomen bevindt zich inmiddels wel weer op het niveau van 2017, want toen lag het gemiddelde inkomen op €41.000.

Daling in productprijzen
Daarnaast wordt het verschil veroorzaakt doordat in 2019 sprake was van een fikse daling in de prijzen van akkerbouwproducten, in vergelijking tot vorig jaar. Zo daalden de prijzen van consumptieaardappelen (-38%), uien (-63%) en tarwe (-17%) in het afgelopen jaar fors. De WUR schrijft daarbij wel dat deze prijzen gebaseerd zijn op de vrije markt en niet op basis van contractteelt. Het enige product dat wel in prijs is toegenomen, is de prijs van suikerbieten (+5%). Dit is een gevolg van de lagere suikerproductie ter wereld.

De zetmeelaardappeltelers kregen afgelopen jaar echter de grootste tik te verwerken. Zij zagen hun gemiddelde inkomen namelijk dalen tot €13.000 per onbetaalde arbeidsjaareenheid. Hoewel de zetmeelaardappelteelt in het afgelopen jaar toegenomen is, blijft het zetmeelgehalte achter. Ook is de kwaliteit van de zetmeelaardappel dit jaar lager, waardoor de prijs van het product gedaald is: -9%. Het echter nog de vraag wat de prestatieprijs voor zetmeelaardappelen gaat doen. Die onzekerheid heeft effect op het inkomen van zetmeelaardappeltelers.

Stijging in sector
Kijken we naar de gehele land- en tuinbouwsector, dan is het gemiddelde inkomen afgelopen jaar met €6.000 gestegen tot €57.000 per onbetaalde arbeidsjaareenheid. Ongeveer 60% van de land- en tuinbouwbedrijven in Nederland verdient tussen de €83.000 en -€7.000.

Meer lezen over de inkomensraming? Klik hier.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox