angel217 / Shutterstock.com

Nieuws Countus Akkerbouwindex

Akkerbouwjaar 2019 eindigt op het gemiddelde

6 Januari 2020 - Niels van der Boom

De Countus Akkerbouwindex door eind mei onder de mediaan. Met de afsluiting van 2019 komt deze lijn eindelijk weer in zicht. Hogere uien- en aardappelprijzen zijn hier debet aan.

Weinig jaren kennen zo’n grillig verloop als 2019. In week 1 van 2019 werd met 137,1 punten het hoogste punt van de Countus Akkerbouwindex bereikt. Lange tijd kon een niveau boven de 130 worden vastgehouden. Toen de agrarische markten omschakelden naar de nieuwe oogst werd echter uit een ander vaatje getapt. Het dieptepunt lag op 67,7 punten in week 25 (half juni). Het duurde een halfjaar voor de koers weer op kon krabbelen.

Gemiddeld resultaat
Het jaar wordt afgesloten bovenop de lijn van het 5-jarig gemiddelde. Het is nu de vraag of 2020 de lijn kan vasthouden. Het 5-jarig gemiddelde bereikt begin februari zijn hoogtepunt, om dan weer af te zakken. De startindex van 100 punten wordt daarbij niet aangetikt.

Het zijn de aardappel- en uienprijzen die 2019 positiever het jaar laten afsluiten. De Emmeloordse uiennotering maakte voor eind november al een sprongetje voor 30-60% grove gele uien. Het prijsniveau van €13,50 wordt gedurende december vastgehouden, wat een stabiele basis geeft.

Aardappelmarkt maakt stijging mogelijk
Ook het aprilcontract van de aardappeltermijnmarkt in Leipzig gebruikt deze periode om hogere koersen te realiseren. Op 12 december wordt een hoogtepunt van €18,50 per 100 kilo behaald. De koers blijft daarna hangen tussen de €18,50 en €18,70. Een jaar eerder waren prijzen boven de €30,00 niet ongebruikelijk. Begin 2017 was dat amper €5,00.

Opleving niet aannemelijk
Hoe gaan de eerste weken van 2020 verlopen? Wanneer we naar het verleden kijken, is een plotselinge stijging in de koersen niet aannemelijk. Voorgaande jaren tonen in de regel een verlaging van de productprijzen en daarmee ook het akkerbouwrendement. Komt er een opleving, dan wordt die eerder rond maart verwacht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden