Shutterstock

Nieuws Countus Akkerindex

Akkerbouwrendement onder druk in 2020

4 Februari 2020 - Niels van der Boom

Het akkerbouwinkomen is in januari flink afgekalfd door lagere prijzen voor aardappelen en zaaiuien. Dat blijkt uit de Countus Akkerbouwindex. Ook de pootgoedprijzen daalden. Bovendien wordt in de index nu gerekend met definitieve opbrengstcijfers van de akkerbouwgewassen over oogst 2019. Die laten een iets kleinere opbrengst geven dan eerder gedacht.

In week 46 van 2019 klom het niveau van de Countus Akkerbouwindex voor het eerst sinds week 22 weer boven de mediaan van 100 indexpunten. Ook begin 2020 wist de Index zich nog net boven het niveau van 100 punten te handhaven. In week 5 kwam het daar echter onder terecht.

Stribbelende aardappelprijzen
Kijken we naar de prijsontwikkelingen dan zijn verschillende zaken merkbaar. Begin januari dipte de koers van het aprilcontract op de EEX aardappeltermijnmarkt even naar €17,80 per 100 kilo. Dit is in de Index ook terug te zien. Een opleving tot €18,20 was erna weer mogelijk. Eind januari noteerde de aardappeltermijnmarkt weer prijzen beneden de €18.

In deze periode daalde de uienprijs op de beurs in Emmeloord stapsgewijs. Het jaar begon met €13,50 per 100 kilo, om vervolgens te zakken tot €13 en €12 per 100 kilo eind januari. Als enige wist de tarweprijs wel een stap te maken. Begin januari ging de koers van voertarwe €192 naar €200 per ton. In Rotterdam was deze prijs sinds half april 2018 niet meer realiseerbaar.

Akkerbouwopbrengsten bekend
Het CBS publiceerde 31 januari de definitieve opbrengstraming. Hierdoor veranderen een aantal zaken. De opbrengst van wintertarwe werd met 3,7% verlaagd, ten opzichte van de voorlopige raming. De opbrengst van consumptieaardappelen is met -4,4% gecorrigeerd en die van zaaiuien met -6,5%. Suikerbieten komt als enige op een plusje van 1,8%. Voor pootaardappelen zijn (nog) geen cijfers bekendgemaakt.

De oogstverlagingen resulteren er in dat de Akkerbouwindex rekent met een kleinere oogst tegen lagere prijzen ten opzichte van het seizoen ervoor. Dat beïnvloedt de koers nadelig. Woensdag 12 februari maakt Cosun de bietenprijs voor oogstjaar 2019 bekend. Dan weten we of het resultaat van €32,50 per ton kan worden verbeterd of niet. Gelet op een licht positiever geluid op de suikermarkt, met de hoogste suikerprijzen in 2 jaar tijd, en het goede resultaat van de dochterbedrijven is dit wel de verwachting.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden