Shutterstock

Nieuws GMO

Frankrijk: regels voor veredeling strenger

18 Februari 2020 - Anne Jan Doorn

Als GMO's streng moeten worden beoordeeld, dan ook andere vormen van genetische modificatie, zoals mutagenese. Dat is in het kort wat de Franse Raad van State heeft besloten. Dit besluit kan verstrekkende gevolgen hebben voor de veredeling van gewassen.

Mutagenese is een vorm van veredeling waarbij nieuwe rassen worden gecreëerd door chemicaliën en radioactieve straling in laboratoria. Dit veredelingsproces gaat sneller dan klassieke veredeling. Het grote verschil met genetische modificatie (GMO) is dat er geen genen vanuit andere soorten in het genoom van het gewenste ras worden ingevoegd.

Daardoor viel mutagenese nooit onder de Europese wetgeving als GMO. Die wetgeving is in Europa zeer streng. Inmiddels wordt de term GMO echter gebruikt voor alle genetische aanpassingen door mensen. De Franse Raad van State heeft dan ook besloten dat er in Frankrijk een wetswijziging moet worden doorgevoerd. In het geval dat mutagenese is uitgevoerd om rassen toleranter te maken tegen herbicides, moeten deze rassen nu onder dezelfde wetgeving gaan vallen als GMO’s.

Veel rassen op de tocht
Daarmee wordt in feite opnieuw het landbouwsysteem waarbij herbicide tolerante rassen gebruikt worden aangevallen. Het bekendste voorbeeld hiervan is het toleranter maken van rassen voor glyfosaat. Doordat heel veel rassen door mutagenese tot stand zijn gekomen staan door de nieuw door te voeren wetgeving heel veel rassen op de tocht.

De Franse overheid krijgt 6 maanden de tijd om de wetswijziging door te voeren. Daarna heeft de overheid nog 9 maanden om te bepalen welke rassen in de officiële rassenlijsten voorkomen, die niet aan de eisen van het voorzorgsprincipe waaronder GMO’s vallen, voldoen. Deze rassen, en ook nieuwe rassen die door mutagenese tot stand gekomen zijn, moeten daarna behandeld en getoetst worden alsof het GMO’s zijn. De toelatingsprocedure van deze rassen wordt hierdoor veel moeilijker, waardoor verwacht wordt dat een groot deel van deze rassen van de markt verdwijnt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden