Veredeling

grond verenigd koninkrijk Oost-Engeland

Nieuws Gene editing

VK zet de eerste stap richting nieuwe veredeling

De regering van het Verenigd Koninkrijk heeft een eerste stap gezet in nieuwe wetgeving rondom gene editing technieken (bijvoorbeeld CRISPR-Cas). Door de weg die het Engels ministerie van landbouw (Defra) in is geslagen na de Brexit wordt het voor wetenschappers in Engeland makkelijker gewroden nieuwe veredelingstechnieken toe te passen.
25 Januari 2022
akkerbouw graan tarwe tarweveld graanveld aar

Nieuws CRISPR-Cas

VK geeft voor eerst groen licht aan proef CRIPSR-Cas

Het onderzoeksinstituut Rothamsted Research gaat een serie veldproeven uitvoeren met tarwe waarvan het genoom is bewerkt. Het instituut heeft daarvoor toestemming gekregen van Defra, het ministerie van landbouw van het VK. Volgens het instituut worden het de eerste veldproef met CRISPR-Cas veredelde tarwe in het VK en de EU.
2 September 2021
aardappelen aardappelveld aardappelperceel

Nieuws Veredeling

RNA-techniek verhoogt opbrengst aardappelen fors

Wetenschappers hebben ontdekt dat door aanpassingen in het RNA de opbrengst van aardappelen fors verhoogd kan worden. Daarnaast kan met deze techniek het gewas beter bestand maken tegen droogte.
27 Juli 2021
spuiten gewasbescherming Phytophthora

Achtergrond Veredeling

Octrooi op planten kan helpen bij verduurzaming

Nieuwe veredelingstechnieken houden de gemoederen in de Europa bezig. De techniek schrijdt voort terwijl de wetgeving achterblijft is een veelgehoorde klacht van veredelaars. Op de achtergrond speelt daarbij ook nog een discussie in hoeverre octrooien op planteigenschappen kunnen worden vastgelegd.
21 Juni 2021
DNA

Nieuws CISPR-Cas

Retailers tegen nieuwe veredelingstechnieken

Een aantal grote voornamelijk Duitse retailketens waaronder Aldi en Lidl hebben zich in een gezamenlijke verklaring vandaag (woensdag 26 mei) uitgesproken tegen een versoepeling van de Europese GMO wetgeving. Daarmee roert een nieuwe speler zich in de huidige discussie.
26 Mei 2021
Avebe Innovation Centre

Nieuws Aardappelen

Avebe zet in op hybride veredeling zetmeelrassen

Averis Seeds B.V., dochterbedrijf van Royal Avebe gaat samen met Solynta werken het hybride veredelen van zetmeelaardappelrassen. Volgens het Avebe kunnen nieuwe rassen met hybride veredelingstechnieken sneller ontwikkeld worden dan via gangbare veredeling mogelijk is.
15 April 2021
Proefveld KWS

Nieuws Veredeling

Protest tegen patenten op planteigenschappen

Demonstranten hebben het Europees Octrooibureau (EPO) meer dan 175.000 handtekeningen aangeboden tegen het patenteren van natuurlijke plant- en diereigenschappen. De alliantie die protesteert bestaat uit milieuorganisaties, boeren en ontwikkelingshulporganisaties.
22 Maart 2021
DNA

Nieuws Crispr-Cas

Veredelingstechniek Crispr-Cas krijgt Nobelprijs

De Nobelprijs voor de scheikunde is toegekend aan de ontwikkelaars van Crispr-Cas. Een techniek die veel informatie geeft over het DNA en die de veredeling kan versnellen. Toch lijkt implementatie in de Europese Unie niet vanzelfsprekend, omdat het Europese Hof van Justitie bepaald heeft dat deze techniek valt onder de juridische definitie van 'genetische modificatie'.
8 Oktober 2020

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief