Shutterstock

Achtergrond Agroweer

Heel Europa in de ban van weerdepressies

3 Maart 2020 - Erik Colenbrander - 4 reacties

Ook in de landen om ons heen is het kleddernat en boterzacht. Maar de angst voor een nieuw kurkdroog groeiseizoen is bepaald nog niet verdwenen. Een late kou inval kan schade in wintergranen veroorzaken, die onvoldoende zijn afgehard.

Net als in Nederland melden Duitsland, Oostenrijk en Denemarken gemiddelde wintertemperaturen die nooit eerder of slechts bij hoge uitzondering zijn gemeten. In West-Rusland zijn de afwijkingen ten opzichte van normaal het grootst, tot wel 6 graden Celsius warmer.

Overstroomde regenrivieren
In Ierland en langs de westkust van Engeland viel in februari de meeste regen, tot wel 250 mm. Dat leidde tot overstromende regenrivieren, net als bij ons langs de Duitse grens in Oost-Nederland. Ook op Jutland in Denemarken is er sprake van overstromingen vanwege een recordhoge maandhoeveelheid van meer dan 100 mm regen.
 
Deense boeren hebben kritiek op het waterbeheer. Het afwateringssysteem is volgens hen onvoldoende onderhouden. Net over de grens in de Noord-Duitse deelstaat Sleeswijk Holstein heeft de overvloedige regenval volgens hen tot veel minder wateroverlast geleid. 

Hemelwater coördinator
Vlaanderen vormt de uitzondering op de regel dat de akkers in de landen rondom de Noordzee de aanblik geven van een modderpoel. Daar wijkt de hoeveelheid neerslag die in februari gevallen is minder af van normaal, al zijn ook in Vlaanderen maandtotalen tot 100 mm geregistreerd. 

Terwijl in Nederland zelfs op de hoge zandgronden de droogtedreiging van de agenda verdwijnt, meldt de provincie Antwerpen de aanstelling van een speciale droogte en hemelwatercoördinator. De provinciale Dienst Integraal Waterbeheer wordt versterkt om de uitdagingen van het veranderende klimaat en de daarbij horende verdrogingsproblematiek aan te pakken. 

Polen nog steeds droog
Iets verder van huis in delen van Polen is de droogteproblematiek ook zeker nog niet van de agenda verdwenen, meldt de Poolse vertegenwoordiging van het ministerie van LNV in haar wekelijkse nieuwsbrief. Dankzij de recente regenval in februari is het percentage bodemvocht gestegen maar er zijn nog steeds regio’s waar dit percentage slechts 35-45 procent bedraagt. Ook in het zuidelijk deel van Oost-Duitsland en langs de Poolse grens is het akkerland bij lange na nog niet verzadigd.

Bizar warme winter in Rusland

 

Voorlopig geen late kou inval 
De recordzachte luchtmassa’s vol vocht die deze winter week in week uit tot diep in Rusland zijn opgestuwd hebben tot gevolg dat het wintergraan in grote delen van Europa veel minder winterhard is dan normaal. Bij een late kou inval kan dit alsnog uitwintering veroorzaken. Twee jaar geleden was dat nog het geval.
 
Tot nu toe staan de wintergranen in grote delen van Oost Europa er goed voor. Bovendien is er geen sprake een late kou inval in de weersverwachting. Niet in West Europa en ook niet in Oost Europa. Maar de depressietrein die deze winter met het volle gewicht over grote delen van Europa is gedenderd, komt de komende weken hoogstwaarschijnlijk wel tot stilstand. 

Verwoestijning in Zuid Europa
De 14-daagse trend laat aanvoer van relatief zachte lucht uit Zuid-Europa zien, in plaats van noordoostelijke wind met vrieskou uit de poolstreken. In Zuid-Europa is er in tegenstelling tot de rest van het continent sprake van een aanhoudend tekort aan neerslag ten opzichte van normaal in de winter. De grote zorgen om verwoestijning blijven hier onverminderd op de agenda staan. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Gabri Born 3 Maart 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10886059/heel-europa-in-de-ban-van-weerdepressies]Heel Europa in de ban van weerdepressies[/url]
Angst is een slechte raadgever......
tot hier en niet verder 3 Maart 2020
je kunt gerust bang worden als de ambtenaren alles naar zich toe getrokken hebben
Thomas 3 Maart 2020
Ja en de compleet losgeslagen milieu hetze, alsof de landbouw/vleesconsumptie de boosdoener is. De wereld snakt juist naar veel meer vee om de verwoestijning tegen te gaan....
gewone boer 4 Maart 2020
in Bangladesh tot 10 graad kouder deze winter
vorig jaar extreem droog dit jaar weer een beetje te nat
schrijven over het weer zijn we nooit zat
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden