Shutterstock

Nieuws Countus Akkerbouwindex

Akkerbouwers zien winst snel verdampen

12 Maart 2020 - Niels van der Boom

De Countus Akkerbouwindex was sinds eind augustus bezig aan een lange opmars die zijn hoogtepunt had rond de jaarwisseling. Het indexcijfer wist uiteindelijk net niet op de mediaan uit te komen. Vooral in februari is een forse daling ingezet.

De Countus Akkerbouwindex – de sectorbarometer voor de akkerbouw – heeft sinds de eerste februaridagen fors in moeten leveren. In januari was dit ook al het geval. In totaal daalde de index in een maand tijd met 7% ofwel 6,4 punten. Zo’n daling is niet ongewoon. Kijken we naar het 5-jarig gemiddelde, dan is deze trend vaker te zien. Het indexcijfer had normaal gesproken begin april de bodem moeten bereiken. Dit jaar is echter anders.

Aardappeltermijnmarkt in vrije val
Een vrije val van de prijs voor het aprilcontract op de aardappeltermijnmarkt is de grote veroorzaker van een fikse indexdaling. Op 3 februari noteerde het contract nog een prijs van €17,50 per 100 kilo. Aan het einde van de maand was daar nog €13,50 van over. Een daling van 23%.

Andere productprijzen hielden zich de afgelopen maand juist goed staande. Tarwe realiseerde aanvankelijk nog een plusje. De EU voertarweprijs steeg naar €198 en noteert begin maart ook nog boven de €190. Daarbij is een duidelijk verschil merkbaar tussen de emotioneel geladen termijnhandel en de stabiele fysieke markt.

Koopgolf bij uien
Ook de uienmarkt zag het positief in. Op 5 februari noteerde beurs Emmeloord voor 30 tot 60% grof een prijs van €12 per 100 kilo. Deze notering steeg vervolgens met 25% tot €15 op 26 februari als gevolg van een nieuwe koopgolf op de uienmarkt. Begin maart was deze piek weer voorbij en leverde de notering iets in.

Kijken we naar de gemiddelde lijn, dan moet de akkerbouwer in maart ook door de zure appel heen bijten. In april wordt stabilisatie verwacht. De omstandigheden zijn echter afwijkend door de wereldwijde uitbraak van het coronavirus. Blijft dit de termijnmarkten voor graan en aardappelen angst inboezemen of regeert de aanhoudende disruptie in het exportkanaal? Dan kan het vertrouwen ook later in het voorjaar wegzakken. Afgelopen jaar was dit ook merkbaar, terwijl de index in 2015 dus fors steeg.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden