Shutterstock

Inside Aardappelen

Fritesaardappelmarkt zwaar onder druk

13 Maart 2020 - 2 reacties

Deze week is 1 ding duidelijk geworden: de wereldhandel is tegenwoordig zo met elkaar verweven dat een grote kink in de kabel als het coronavirus grote gevolgen kan hebben voor onder meer de aardappelmarkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Was het eerst nog onduidelijk wat het effect van het coronavirus kon zijn, brengt de hedendaagse realiteit - nu er steeds meer duidelijk wordt - een zeer ongemakkelijk marktsentiment. De aardappelketen is dusdanig strak georganiseerd, dat zelfs de dreiging van vraaguitval van eindproduct gevolgen heeft voor de markt (lees: de grondstof).

Nu de maatregelen om het coronavirus te beteugelen ook in de Westerse wereld zichtbaar worden (bijvoorbeeld de complete lock down in Italië), is het haast ondoenlijk om de gevolgen te overzien. Laat staan daar beleid op te maken qua posities op de termijnmarkt.

Op korte termijn kan er, zoals in een eerder artikel geschreven, voordeel worden gehaald in de tafelaardappelmarkt. In de markt van de fritesaardappelen leven er toch grote zorgen. Met het afzeggen van grote evenementen en ook het sluiten van horecagelegenheden (bijvoorbeeld in België), worden verwerkers geconfronteerd met het wegvallen van vraag en wellicht het wegstrepen van reeds eerder gedane zaken. Dat deze situatie direct gevolgen heeft voor de behoefte naar aardappelen, is een logisch gevolg.

Vraaguitval
Maximale dekking was het devies de afgelopen jaren. Met de vraaguitval van proporties die nu dreigen te ontstaan, is nooit rekening gehouden en kan ook niet worden ingecalculeerd. De vraag is dan ook welk effect het heeft op de prijsvorming in de aardappelmarkt. Niet alleen voor de rest van het seizoen, maar ook voor het komende oogstjaar.

Dat wellicht niet alle aardappelen op de beoogde eindbestemming komen, was tot voor kort ondenkbaar. Het kan door de huidige crisissituatie realiteit worden. Verwerkers en telers moeten hierin de komende maand met elkaar een weg vinden. De afgelopen week werd duidelijk dat de termijnmarkt nog de enige koper bleek, weliswaar op een zeer laag prijsniveau maar toch. Noteerde het april 2020 contract eerder in de week nog circa €10,50, vrijdag werden er zelfs zaken gedaan op €6,50. Juni zakte van €12 naar €8.

Welke notering snijdt hout?
Feit is wel dat nog vrije aardappelen met een dekking op de termijnmarkt, uiteindelijk niet automatisch een koper vinden in de fysieke markt. Voor meeleveraardappelen is dat normaliter geen probleem. De prijsvorming in de fysieke markt en de daaropvolgende noteringen vormen de prijs waarop deze aardappelen worden afgerekend.

Het maken van noteringen om daarmee de prijs te zetten, wordt de komende weken echter een flinke uitdaging bij een eventueel stilvallen van de aardappelmarkt. Welke marktprijs moet je waar aan hangen als er geen markt is?

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden