Shutterstock

Inside Aardappelen

Tafelaardappel ontspringt de dans in crisistijd

3 April 2020 - Jeannet Pennings - 1 reactie

De coronacrisis veroorzaakt een duidelijke tweedeling in de aardappelmarkt. Waar de vraag naar fritesaardappelen stagneert, doen de tafelaardappelen het bovengemiddeld goed. En dat pakt goed uit voor het vroege aanbod.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De particuliere aardappelconsumptie viert hoogtijdagen in tijden van lockdown. Zo melden marktanalisten dat onder meer Duitsers grotere hoeveelheden tafelaardappelen kopen dan normaal. Het positieve effect die dit heeft op de prijsvorming in dit marktsegment is ook te zien bij de vroege aardappelen. Zo worden prijzen gemeld van €60 per 100 kilo voor aardappelen uit Egypte (franco geleverd).

Ook in Italië is sprake van een levendige markt voor tafelaardappelen. De verkopen zijn met 30% gestegen en om de grotere vraag in te kunnen vullen, worden ook nieuwe aardappelen uit Egypte gebruikt. De eigen vroege productie in Italië heeft in sommige regio’s vorstschade opgelopen. Ook dat heeft impact op de prijzen die relatief hoog zijn. Telers ontvangen naar verluidt €45 tot €50 voor af aardappelen. 

Meer verpakte aardappelen
Opvallend is dat verpakte aardappelen duidelijk populairder zijn dan losse aardappelen. Dat kan te maken hebben met de hygiëne. Dit vormt een uitdaging voor de verpakkingsbedrijven in Italië die met minder personeel kampen. 

Ook vanuit Oostenrijk wordt een aanzienlijk grotere vraag naar tafelaardappelen gemeld als gevolg van de coronapandemie. De grote run op aardappelen in supermarkten is inmiddels afgevlakt, maar de consumentenvraag blijft bovengemiddeld. De verwachting is dat de binnenlandse voorraad hierdoor voldoende slinkt om aan te sluiten op het nieuwe aanbod. Nieuwe aardappelen worden op dit moment ook geïmporteerd uit landen rond de Middellandse Zee.

Fritesmarkt 180 graden anders
Ondertussen blijft de situatie op de fritesmarkt penibel. In Nederland wordt geschat dat 1 miljoen ton aardappelen niet kan worden verwerkt. Dit komt met name door de sluiting van de horeca, goed voor 80% van de afzet. Ook België is een belangrijke producent van fritesaardappelen en kampt met een groot afzetprobleem. In Frankrijk wordt eveneens gevreesd voor een forse overproductie. In de regio Hauts-de-France, goed voor twee derde van de Franse productie van fritesaardappelen, kan naar schatting 500.000 ton aardappelen niet worden verwerkt.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden