Shutterstock

Inside Aardappelen

Vroege aardappel uit Europa stevig geprijsd

7 Mei 2020 - Jeannet Pennings

Het aanbod is nog mager, maar de eerste vroege aardappelen uit Spanje en Frankrijk zijn op de markt verschenen. De prijs die daarvoor betaald moet worden, is relatief hoog.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De voorraden tafelaardappelen van goede kwaliteit drogen in heel Europa langzaam op. Het aanbod in de supermarkten wordt dan ook aangevuld met vroege, nieuwe aardappelen uit het buitenland. Het gaat veelal om import uit landen rond de Middellandse Zee, zoals Israël en Egypte. Nu ook in Europa de eerste, vroege aardappelen gerooid worden, zal er langzaam een verschuiving in het aanbod plaatsvinden. Daarbij zijn de ogen met name gericht op Spanje.

Niet bijzonder vroeg
De Spaanse oogst van nieuwe aardappelen is in sommige delen van Andalusië en Murcia half april al mondjesmaat begonnen. Echter, regen en koel weer zorgden voor vertraging, waardoor de hoop op een bijzonder vroege oogst in Spanje snel was vervlogen. Inmiddels komen er grotere volumes uit de grond en de verwachting is dat de piek in de tweede helft van mei volgt. 

De Spanjaarden zelf spreken van een goede opbrengst per hectare, maar de verwachting is dat deze toch flink kleiner is dan de record oogst van 2019. Dit in combinatie met een gelijkblijvend tot licht krimpend areaal, maakt dat Spanje dit jaar naar verwachting minder vroege aardappelen exporteert.

Vroege Franse oogst
Ook de binnenlandse markt kijkt hongerig uit naar de Spaanse vroege oogst. Deze moet doorgaans concurreren met Franse aardappelen. Vroege teelt vindt in Frankrijk in eerste instantie plaats in plastic tunnels, waarna wordt overgeschakeld op de volvelds productie in Bretagne en de eilanden voor de Atlantische kust. Door de lagere opbrengsten en hogere productiekosten kan de Spaanse aardappel lastig concurreren met de Franse. Toch gaan er momenteel alleen nog restanten van zeer dure aardappelen uit Frankrijk naar Spanje. Franse Agata kost nu gemiddeld €40 per 100 kilo. 

In Frankrijk wordt de piek in de oogst en afzet van vroege aardappelen in juni verwacht. Na de zeer vroege regio’s volgen de Elzas en Provence. Dankzij de gunstige weersomstandigheden in de meeste regio’s worden hogere opbrengsten verwacht dan vorig jaar, bij een gelijk areaal. Aangezien de tafelaardappel goed geconsumeerd wordt in coronacrisistijd, is dat niet direct een probleem. Bovendien is de afzet van oogst 2019/2020 nu nagenoeg achter de rug.

Supermarktprijs loopt op
De Supermarktscanner, die de verkoopprijzen in Nederlandse supermarkten vergelijkt, laat zien dat de prijs van tafelaardappelen momenteel een stuk hoger ligt dan vorig jaar. Sinds half april lopen de prijzen op en daar dragen de relatief dure vroege aardappelen aan bij.

Prijsgeschiedenis van verse aardappelen (per 5 kilo)

bron: Vermelding

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden