Agrifoto

Nieuws Cichorei

Goede cichoreigroei dit jaar extra belangrijk

20 Mei 2020 - Jeannet Pennings - 1 reactie

Een langer zaaiseizoen en iets lagere, maar gemiddeld voldoende plantenaantallen. De opbrengst van cichorei zal dit jaar vooral bepaald worden door de omstandigheden gedurende het groeiseizoen. Kunnen telers voldoen aan de onverminderde vraag naar inuline?

De laatste cichorei werd dit jaar rond 10 mei gezaaid. Het seizoen, dat begin april al begon, duurde daardoor langer dan andere jaren. Met name in het zuidwesten van Nederland hebben telers op de zwaardere grond veel moeite moeten doen om een goed zaaibed te krijgen. Het fijnzadige cichoreigewas vraagt om een ondiep en toch voldoende fijn zaaibed. 

“Soms is er hiervoor beregend”, vertelt René Schunselaar, manager agro bij verwerkingsbedrijf Sensus. “Andere telers hebben gewacht op regen, die rond eind april viel.” Op de meeste plekken is er volgens Schunselaar voldoende regen gevallen voor het zaaien en kiemen van het gewas. Het gaat om enkele percelen of perceelsdelen die zijn mislukt of dreigen te mislukken.

Opnieuw zaaien
Toch is over het algemeen de zaaiperiode goed verlopen, stelt Schunselaar. “Op de zandgronden is het altijd relevant om zo kort mogelijk op elkaar eventueel dierlijke mest toe te passen, te ploegen en in te zaaien om te voorkomen dat de grond uitdroogt. Dit is over het algemeen goed gelukt.” De regelmatig harde, sterk drogende wind vanuit het noordoosten was wel een extra uitdaging. “Dit heeft met name telers op de zandgronden in het noordoosten, maar ook in het zuiden parten gespeeld. Hierdoor is op enkele plekken stuifschade ontstaan en vervolgens opnieuw gezaaid.”

Hoewel het zaaien zich over een langere periode uitstrekte, wijkt de gemiddelde zaaidatum volgens Schunselaar niet veel af van andere jaren. “Maar”, benadrukt hij, “we hebben nog niet alle teeltregistraties met betrekking tot zaaidatum binnen.” Voor een goede cichoreiopbrengst is volgens Schunselaar vooral het aantal planten per hectare relevant. “We denken dat er over het algemeen sprake is van voldoende plantenaantallen, al zal dat wel wat lager zijn dan andere jaren. Het is dan ook des te belangrijker dat de cichorei gedurende de zomer en begin van de herfst goed aan de groei kan blijven.” 

Toenemende vraag
Aan een voorspelling durft hij zich nog niet te wagen. Het enige dat we nu weten is dat het areaal gelijk is aan vorig jaar en dat de inulinemarkt zich lijkt te onttrekken aan de coronacrisis. Schunselaar: “Op dit moment merken wij geen lagere afzet. Het is zelfs eerder andersom. Inuline in menselijke voeding draagt bij aan de gezondheid en dat is iets dat juist toenemend gewaardeerd wordt door consumenten en klanten. Uiteraard hebben we bij Sensus de nodige maatregelen moeten treffen (en nog steeds) om op de juiste manier, conform de richtlijnen van de overheid, te kunnen blijven werken. Maar dat neemt niet weg dat we vooruitkijken een wereldwijd toenemende vraag naar onze producten zien.”

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
Leo 20 Mei 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10887368/goede-cichoreigroei-dit-jaar-extra-belangrijk]Goede cichoreigroei dit jaar extra belangrijk [/url]
Schunselaar is vast nog niet buiten geweest dit voorjaar, op n enkel perceel na is het diep droevig gesteld met de cichorei. Verschroeide aarde en verder niets.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden