Agrifoto

Inside Aardappelen

Chaos in aardappelketen na wijziging compensatie

20 Mei 2020 - Jeannet Pennings - 16 reacties

In de fritesaardappel- en voersector heerst chaos, doordat de regels omtrent de uitvoering van de compensatieregeling lijken te zijn gewijzigd. RVO heeft laten weten dat de compensatie voor fritesaardappeltelers wordt verrekend met de financiële aanvulling die verwerkers geven.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) doet hiermee een aanvulling op de eerder gepresenteerde voorwaarden die gelden voor fritesaardappeltelers die voor compensatie in aanmerking willen komen. Op Boerderij laat RVO weten dat een teler niet voor compensatie in aanmerking komt als een verwerker het verschil tussen de compensatievergoeding (maximaal 6 cent per kilo) en contractprijs bijlegt. 

Deze aanvulling komt voor veel telers en verwerkers als donderslag bij heldere hemel. Juist nu de afzet van het overschot aan fritesaardappelen op gang komt en veel aardappelen inmiddels een alternatieve bestemming hebben, zoals veevoer.

Lang was onduidelijk of telers het recht op compensatie verliezen als ze de contracten voor oogst 2019 ontbinden. Nu blijkt dat financiële tegemoetkomingen van verwerkers worden afgetrokken van de compensatie door de overheid. In de praktijk betekent dit dat telers die dergelijke afspraken met verwerkers hebben gemaakt geen aanspraak kunnen maken op de compensatie.

Contracten ontbinden
Een mogelijkheid die nu dreigt te ontstaan, is dat aardappelverwerkers zich gaan beroepen op overmacht door de coronacrisis. Hierdoor kunnen de contracten met de telers worden ontbonden, waarna de teler aanspraak kan maken op de 6 cent per kilo compensatie. Van een gezamenlijke regeling is dan echter geen sprake meer, waardoor een teler extra de dupe dreigt te worden van de aanpassing van de regeling.

VAVI, de vereniging van aardappelverwerkers, is verrast met deze nieuwe aanvulling en meldt dat leden conform de gepubliceerde compensatieregeling in de Staatscourant hebben gehandeld. De ontstane situatie doet volgens VAVI geen recht aan de overschotsituatie en creëert onnodig veel onrust in de aardappelketen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden