Shutterstock

Inside Suiker

Suikerprijs krabbelt langzaam weer op

4 Juni 2020 - Jeannet Pennings

Nu de economie op veel plaatsen langzaam weer wordt opgestart, trekt ook de suikermarkt voorzichtig aan. De verwachting is onder meer dat de vraag naar ethanol zal toenemen, waardoor de suikerprijs een positieve impuls krijgt. Na een diep dal is de weg omhoog echter lang.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De uitbraak van het coronavirus heeft de suikermarkt de afgelopen maanden niet ongemoeid gelaten. De vraag naar olie en andere grondstoffen zakte als een pudding in elkaar en trok ook de suikermarkt onderuit. De prijs voor geraffineerde witte suiker, die na lange tijd van mineur afgelopen winter forse opleefde, bereikte eind april een nieuw dieptepunt. Op de Liffe-termijnmarkt in Londen werd amper €284 per ton genoteerd.

Fragiel herstel
Inmiddels is de weg omhoog weer ingezet, waardoor de prijs begin juni richting de €335 per ton beweegt. Een niveau waarop de prijs nu enkele weken schommelt. Het is echter nog te vroeg om de vlag uit te hangen. Het herstel is fragiel en internationale ontwikkelingen zorgen voor onzekerheid. Zo is grootmacht Brazilië momenteel bezig grote hoeveelheden suiker de wereldmarkt in te pompen. Dat is ook te merken aan de internationale prijs voor ruwe suiker die een stuk lager ligt.

In Brazilië is de oogst van suikkerriet begin april van start gegaan. De op één na grootste suikerproducent ter wereld (na India) is goed voor zo’n 40% van de mondiale suikerhandel. Daarmee drukt het land een grote stempel op de internationale suikermarkt. Vanwege de volledig ingezakte vraag naar (bio)brandstof, en daarmee de vraag naar ethanol, was de verwachting dat meer suikerriet verwerkt zou worden tot suiker. 

70% meer export
Die verwachting is inmiddels realiteit. Analisten spreken van ruim een derde meer suikerproductie in Brazilië ten opzichte van vorig jaar. Ondanks de recente stijging van de olieprijzen, is de prijs voor suiker nog steeds interessanter dan de prijs voor ethanol. De International Sugar Organization (ISO) meldt dat Brazilië in de maand mei 70% meer suiker exporteerde dan in dezelfde maand vorig jaar.

De mondiale ontwikkelingen vallen samen met een verminderde suikervraag sinds de corona-uitbraak. Met name het wegvallen van de consumptie van (frisdrank) buitenshuis heeft impact op de Europese suikermarkt. Hoewel de suikerprijzen in de afgelopen weken iets zijn gestegen, liggen deze dan ook nog altijd op een laag niveau. En de economische gevolgen van de uitbraak van het coronavirus zullen zeker nog enige tijd voortduren.

Halvering van tekort
Het suikercomité van de Europese Commissie verwacht een halvering van het eerder verwachte mondiale suikertekort. Het tekort aan het einde van het lopende seizoen kan uitkomen op 2 miljoen ton. Voor de Europese Unie voorziet het comité een afname van de export en een afname van de consumptie.

Binnen de EU blijven de verschillen in de suikerprijs groot. Landen die een tekort hebben (regio 3) betaalden in maart gemiddeld €445 tegenover €364 in de grote productielanden, waaronder Nederland (regio 2). De spotprijzen lagen in de tweede helft van mei wel een stuk hoger. Deze liepen uiteen van €414 (regio 2) tot €500 per ton in de zuidelijke lidstaten.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden