Shutterstock

Inside Suiker

Gaat Brazilië de suikerprijs verder onder druk zetten?

9 April 2020 - Jeannet Pennings

De opleving van de suikermarkt was een kort leven beschoren. Na de piek half februari, staat de suikerprijs deze week weer op het niveau van november. De coronacrisis laat haar sporen na, maar wat speelt er nog meer?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De slotnotering van de suikerprijs op de Liffe in Londen wist deze week nog nipt boven de €300 per ton te blijven. De prijs schommelt tussen de €302 en €312 per ton. Een notering die we ook afgelopen najaar zagen. Daarmee hebben we de €413 per ton van 12 februari inmiddels ver achter ons gelaten.

Prijsvorming is een kwestie van vraag en aanbod en juist die lijken beide flink ontregeld. De wereldwijde uitbraak van het coronavirus heeft een grote vinger in de pap. Zo is de vraag vanuit het zogenaamde out-of-home segment nagenoeg stil komen te liggen, vanwege het sluiten van horeca en sportkantines en evenementen die niet doorgaan. Er wordt onder andere minder frisdrank genuttigd. De grotere thuisconsumptie kan dit slechts ten dele compenseren. 

40% minder suiker in Thailand
Hoe lang deze situatie nog aanhoudt is voor iedereen een groot vraagteken en die onzekerheid heeft een drukkend effect op de suikerprijs. Daarnaast is  de markt in afwachting van de oogst in de grote suikerproducerende landen die grotendeels nog onduidelijk is. 

Uitzondering daarop is Thailand, na India en Brazilië ‘s werelds grootste suikerproducent en tevens de grootste suikerexporteur van Azië. In het land is de oogst reeds achter de rug. Zoals verwacht is de opbrengst door droogte en een kleiner areaal fors lager. Handelaren spreken van een daling van ruim 40% en dat heeft impact op de wereldwijde voorraden.

Export India op één oor
Nu zijn de ogen gericht op India en Brazilië. In India, met een productie van 33 miljoen ton de grootste mondiale suikerproducent, heeft de lockdown verstrekkende gevolgen. Voor de oogst van verschillende gewassen hebben boeren geen handen beschikbaar. Ook het transport stuit op grote problemen. De havens van India kampen met een fors tekort aan arbeidskrachten. Marktexperts melden dat het containertransport nagenoeg stil ligt.

Zelfs vóór de lockdown had India de schattingen van haar suikerexport voor 2019/2020 naar beneden bijgesteld (tot 4,5 miljoen ton). De lage suikerprijs maakte de overzeese export al grotendeels onrendabel.

Minder ethanol, meer suiker in Brazilië
Maar de grootste impact op de wereldwijde suikervoorraden heeft Brazilië. De op één na grootste suikerproducent (29 miljoen ton in 2018-2019) is goed voor zo’n 40% van de mondiale suikerhandel. Niet gek dus dat de wereldwijde suikermarkt haar ogen gericht houdt op de oogst in het land. Deze is begin april van start gegaan en er wordt op een goede oogst gerekend.

Suikerriet wordt in Brazilië verwerkt tot suiker en/of ethanol, afhankelijk van de verkoopprijzen. Terwijl de suikerprijzen onder druk staan, zijn ook de brandstofprijzen wereldwijd gekelderd als gevolg van de coronacrisis. Unica, de organisatie van suikerrietverwerkers in Brazilië, verwacht dat 44% van de oogst dit jaar wordt gebruikt voor de productie van suiker, tegenover 34% vorig jaar. Dat zou dus fors meer suiker betekenen. Handelaren waarschuwen dat de hogere suikerproductie in Brazilië zou kunnen leiden tot een wereldwijd overschot in 2020-2021.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden