Shutterstock

Nieuws Weer

Brengt neerslag voldoende verlichting?

8 Juni 2020 - Niels van der Boom

Heel Nederland is de afgelopen dagen op neerslag getrakteerd, al verschilt de hoeveelheid per regio wel flink. Vooral in delen van Flevoland en Noord-Holland regende het enkele tientallen millimeters. In het zuidwesten en oosten vielen soms maar enkele millimeters. Elders in Europa is minder neerslag te bespeuren.

De cumulatieve neerslagkaart toont vaak al meer millimeters regen dan er in heel mei viel. Die regen viel vanaf vrijdag 5 juni. Delen van Flevoland werden lokaal op 40 millimeter getrakteerd. In de zuidwestelijke kustregio is het beeld gemixt. Ook daar viel lokaal ruim 30 millimeter, maar andere delen van Zeeland kregen veel minder. Zeeuws-Vlaanderen blijft daarmee zeer droog.

Ook in Noord-Holland is het beeld erg wisselend, met 7 tot 37 millimeter neerslag. Het zuidoosten kreeg eveneens weinig water. Verder zuidelijk, tot aan de Belgische grens, viel verspreid tussen de 20 en 25 millimeter.

Hagelbuien
Lokaal wordt melding gemaakt van hagel, dat vooral vrijdag is gevallen. Onder andere in de Noordoostpolder, waar vrijdag een fikse bui viel die ook zijn sporen in de gewassen naliet. In het zuidwesten is eveneens hagel gevallen. In Zuid-Holland en Zeeland.

Ook op de Gewastour-percelen is de gevallen neerslag zeer wisselend. Het aardappelperceel in Someren spant de kroon, met een weekopbrengst van 80 millimeter. Hier heeft het beregeningshaspel een handje geholpen. Op 2 staat het eveneens Brabantse perceel in Cuijk, waar bijna 50mm viel. In Dronten regende het 44mm, wat wel allemaal uit de lucht kwam. Het aardappelperceel in Middenmeer kreeg met bijna 14mm de minste neerslag. Wat betreft de uien viel in het Drentse Wezup met 31,5mm de meeste regen. In het Limburgse Ysselsteyn met 17mm het minste.

België, Frankrijk en Duitsland
Belgische boeren zijn minder goed bedeeld wat de neerslag betreft. Dicht op de Nederlandse grens viel nog wel zo'n 20 millimeter, maar richting Wallonië houdt het met 5 tot 10mm wel op. Trek je de Franse grens over, dan is nauwelijks regen van betekenis te zien. In Duitsland viel vooral in het zuiden veel regen. In Beieren tussen de 30 en 40mm. Langs de Nederlandse grens viel enige regen van betekenis, maar verder oostelijk niet meer dan een handvol millimeters.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.

Meer over

neerslag
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox