Eigen foto

Nieuws Weer

Lokale moessonregens verbazingwekkend intens

15 Juni 2020 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

Neerslaghoeveelheden van meer dan 100 millimeter regen in een paar uur tijd. Niet alleen in Duitsland maar ook in Nederland viel afgelopen weekend veel water. Geen enkel weerbureau had dat laatste voorzien. De komende dagen houdt het risico op lokale wateroverlast aan.

Afgelopen vrijdag waarschuwde Boerenbusiness weerman Robert de Vries al wel voor lokale wateroverlast. Maar meer dan 100 millimeter in een paar uur tijd is uitzonderlijk en had ook hij niet aan zien komen. Zondagmiddag overkwam het melkveehouder en weerliefhebber Ans Prinsen uit Meddo bij Winterswijk, niet voor het eerst overigens.

De neerslagverschillen op korte afstand waren zo groot dat meteorologen onderling met elkaar discussiëren of de metingen voldoende betrouwbaar zijn.

Prinsen uit Meddo twijfelt er zelf niet aan dat de zondvloed-achtige hoeveelheid neerslag die ze heeft gemeten klopt. Ze doet al tientallen jaren weerkundige waarnemingen met een professioneel weerstation en schrijft op haar homepage: "Gelukkig deed de regenmeter van het weerstation het prima. Ik kon zelfs nog vergelijken met buurvrouw Wilmi. We scheelden om 20.00 uur maar 1 millimeter. Toen was het totaal opgelopen naar 111,2 millimeter."

Blijkens de waarnemingen van anderen uit de buurt viel er uitgerekend boven haar professionele regenmeter nog veel meer regen dan elders in de buurt, waar de totalen op gemiddeld niet meer dan 30-60 millimeters bleven steken.

Een soortgelijke ervaring deelt weerman Reinier van den Berg op Twitter. Hij registreerde op amper een kilometer afstand een verschil van maar liefst 26 millimeter.


Duitse data
Het beeld dat tot nu toe uit social media is ontstaan, geeft de indruk dat net over de grens de moesson regen nog intenser was dan in Winterswijk en delen van Twente en Drenthe. In Papenburg viel in enkele uren tijd bijna 150 millimeter regen. Maar de officiele weerdata van wetteronline.de reiken niet verder dan een piek van 68 millimeter, net over de grens bij Enschede.
 

Ostgewitter
De komende week houdt de kans op lokale wateroverlast aan. Dagelijks kunnen zich traag trekkende onweersbuien vormen. Dat heeft te maken met het zogenaamde 'Ostgewitter' weerbeeld. Met een zwakke oostelijke stroming wordt van oorsprong tropische lucht aangevoerd die boven onze contreien botst op koelere lucht van zee. Dat veroorzaakt voortdurend vorming van traag trekkende buien (lijnen).

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

neerslag
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
schoenmakers 1 15 Juni 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10887834/lokale-moessonregens-verbazingwekkend-intens]Lokale moessonregens verbazingwekkend intens[/url]
Er is vroegtijdig voor gewaarschuwd, dat er dit jaar meer schade zou komen door de regen als door de droogte, zoals altijd weer de schuld door het waterschap die enkel de willen laten verzuipen
franse teler 15 Juni 2020
liever kurkdroog in mijn veld dans 110 mm in een paar uur tijd ! Met 110 mm regen in zo'n korte tijd weet iedereen dat er meer schade is dan groei
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden