Shutterstock

Nieuws Energie

Kabinet negeert zonneladder bij vergunning

16 Juni 2020 - Erik Colenbrander

In navolging van LTO spreekt ook Natuurmonumenten zich nadrukkelijk uit voor het consequent toepassen van de zogenaamde zonneladder bij het realiseren van zonneparken. De regeringspartijen hielden in april een motie van PvdA'er Moorlag van deze strekking echter tegen.

Volgens Natuurmonumenten zijn nog lang niet alle daken, gevels en geluidswallen goed benut en er zijn ook genoeg onaantrekkelijke of braakliggende terreinen die geschikt zijn voor de aanleg van zonneparken, zoals stroken langs snelwegen, onverkoopbare bouwgronden en ongebruikte industrieterreinen. Natuurgebieden moeten zoveel mogelijk worden ontzien volgens de 'Zonneladder'. Dit geldt niet alleen voor de natuurgebieden op land, maar ook op water en specifiek voor het IJsselmeergebied als grootste zoetwatermeer van West-Europa, met een rijk onderwaterleven en een rijke vogelpopulatie, schrijft Natuurmonumenten.

Ook LTO geeft de voorkeur aan het uitvoeren van de zonneladder bij het aanwijzen van gebieden waar zonnepanelen mogen worden neergezet. Als dat gebeurt is landbouwgrond gebruiken voor zonnepanelen een laatste optie, zegt LTO.

Lang niet genoeg steun in Kamer
Ondanks deze breed maatschappelijk gedragen onvrede over het kabinetsbeleid rondom de realisatie van zonneparken op natuur-en landbouwgronden, lijkt er geen meerderheid in de Tweede Kamer te vinden die het toepassen van de zonneladder wil borgen.

Een motie van PvdA'er Moorlag de zonneladder beter te verankeren in de verschillende subsidieregelingen voor zonne-energie kreeg eind maart tijdens stemmingen in de Tweede Kamer midden in de coronacrisis de steun van de SP, GroenLinks, de PvdD, DENK, Van Kooten-Arissen, 50PLUS en de SGP. Bij elkaar opgeteld zijn deze partijen goed voor 58 van de 150 Kamerzetels, ruimschoots te weinig om de regering aan het werk te zetten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden