Agrifoto

Inside Mest

Wat verdient akkerbouwer aan afnemen van mest?

21 Augustus 2020 - Kimberly Bakker

Het uitrijdseizoen voor mest heeft nog ruim 3 weken te gaan en dat betekent dat het druk is in de markt. Intermediairs zijn tevreden met de afname van mest. Er zijn immers genoeg percelen vrij waar mest op kan worden aangewend. Maar, wat verdient de akkerbouwer op dit moment aan het afnemen van drijfmest?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het is lastig een gemiddelde te maken van de prijzen die akkerbouwers toebetaald krijgen voor het uitrijden van de varkens- of rundveedrijfmest. Dit omdat de verschillen per regio zeer groot kunnen zijn. Wel is duidelijk dat het momenteel druk is op de mestmarkt. De meeste gewassen gaan of zijn van het land, waardoor bij akkerbouwers nu ruimte is om mest uit te rijden.

Varkensdrijfmest in trek
Varkensdrijfmest is op dit moment het meest populair bij akkerbouwers, onder andere vanwege de fosfaatruimte. De toe te betalen bedragen voor varkensmest variëren in Nederland van €5 tot €10 per kuub. Daarbij is de hoogste prijs in het noorden van het land te vinden, namelijk zo'n €8 per kuub gemiddeld. Dat de prijs hier het hoogst is, is niet verrassend. Dit komt voornamelijk door de grotere transportafstanden.

In het midden en zuiden komt de prijs ietwat lager uit, op respectievelijk €7,50 en €7,00 per kuub gemiddelde. De prijzen zijn hiermee vergelijkbaar met vorig jaar. De provincie Zeeland is overigens een uitzondering, want in deze regio wordt soms maar €2,50 per kuub betaald aan akkerbouwers. Tevens moet worden opgemerkt dat de prijzen van varkensdrijfmest sterk afhankelijk zijn van het aantal kilo fosfaat.

Aanbod rundveedrijfmest neemt toe
Hoewel de interesse bij de akkerbouwers voor rundveedrijfmest minder groot is dan voor varkensmest, neemt dit wel iets toe nu het aanbod van rundveedrijfmest flink toeneemt. Doorgaans rijden melkveehouders deze mest op eigen percelen uit, maar vanwege de droogte zijn zij hier dit jaar terughoudend in. Doordat deze mest op de markt gebracht wordt, gaan de toe te betalen prijzen voor akkerbouwers omhoog. Dit in combinatie met het hogere gehalte organische stof trekt sommige akkerbouwers toch over de streep.

Akkerbouwers ontvangen op dit moment ongeveer een bedrag tussen de €3 en €6 per kuub voor de rundveedrijfmest. In het noorden ligt de prijs gemiddeld rond de €4 per kuub, in het midden rond de €4,50 en in het zuiden van Nederland om en nabij de €3,50 per kuub. Zeeland is ook in deze markt een uitzondering, want daar wordt in veel gevallen helemaal niets toebetaald voor het uitrijden van rundveedrijfmest.

Meer aandacht voor gehaltes
Wat mesthandelaren verder opvalt, is dat steeds meer akkerbouwers zich actief bezighouden met de gehaltes in de mest. Zo wordt er minder vaak gekozen voor rechtstreekse levering en is meer en meer interesse in blenden. Daarnaast kiezen akkerbouwers vaker voor vaste meststoffen, vanwege het hogere gehalte organische stof. In die markt is de vraag op dit moment dan ook groter dan het aanbod.

Benieuwd naar de ophaalbijdragen voor mest? Bekijk ze hier.

* De prijzen betreffen levering op de kopakker.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden