Agrifoto

Inside Peen

Hoge prijs van peen kan niet standhouden

21 Augustus 2020 - Kimberly Bakker

De hoge peenprijzen kunnen deze week niet standhouden. Het aanbod neemt toe, de vraag zakt weg en diverse buitenlandse markten starten met de eigen oogst. Welke gevolgen heeft dit voor de DCA-notering Peen?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De vraag naar peen is de afgelopen week flink afgenomen, terwijl het aanbod juist is gestegen. Het zorgt voor onbalans in de markt en dus lagere prijzen. Toch is dit niet verrassend in deze periode van het jaar, zo laten diverse handelaren weten. Immers, de markt heeft van meet af aan zeer hoge prijzen genoteerd. Een verlaging lag volgens hen dan ook in het verschiet. De vraag was alleen: wanneer wordt de weg naar beneden ingezet?

Afzet verloopt moeizaam
Overigens bevindt de peenmarkt zich in de periode van half augustus tot het begin van september vrijwel altijd in een negatiever sentiment. Niet alleen omdat de zomervakanties dan ten einde zijn, maar ook omdat de afzet in deze periode vaak iets moeizamer verloopt. Dit komt onder meer doordat veel buitenlandse bestemmingen minder interesse hebben in de Nederlandse peen, omdat de eigen oogst op de markt wordt gebracht. De handelaren melden daarentegen wel dat de vraag vanuit Afrika gewoon doorloopt.

Ook spelen droge weersomstandigheden een rol in de afzet. De kwaliteit van de peen moet namelijk wel goed genoeg zijn om zo'n 14 dagen in de container te zitten. Voor veel Nederlandse peen lukt dat wel, maar in het noorden van Duitsland en België (waar droogte op het moment een zeer groot probleem is) is dat wel een groot heikel punt.

DCA-notering Peen zakt omlaag
Als gevolg van het gestegen aanbod, de mindere vraag en lastigere afzet doet de DCA-notering voor zowel B-peen als C-peen een stap omlaag. De notering van B-peen komt uit op een gemiddelde van €27,50 per 100 kilo, bij een prijsrange van €23 tot €32. Het gaat om een daling van maar liefst €4,50 per 100 kilo. De notering voor C-peen gaat met €1 omlaag naar een gemiddelde van €27 per 100 kilo (bij een prijsrange van €24 tot €30). De handelaren verwachten dat de prijs in de komende weken nog verder zal zakken, als gevolg van het verwachte toenemende aanbod.

Bekijk hier de laatste noteringen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden