RoyalCosun

Nieuws Suikerbieten

British Sugar komt met futurescontract voor bieten

24 Augustus 2020

British Sugar, de enige bietenverwerker in het Verenigd Koninkrijk, heeft akkerbouwers het teeltcontract voor 2021 voorgelegd. Telers kenden al de mogelijkheid voor een 3-jarig contract, maar krijgen daar een termijnmarktcontract bij. Naast een prijsstijging gaat het bedrijf telers financieel compenseren wanneer de opbrengst lager ligt als gevolg van het vergelingsvirus.

Ook in Engeland moeten bietentelers het sinds 2019 stellen zonder de zaadcoating met neonicotinoïden. Hierdoor kampen bietengewassen met lagere suikeropbrengsten als gevolg van het vergelingsvirus, overgebracht door bladluizen. Telers die schade ondervinden kunnen aanspraak maken op het 'Virus Yellow' verzekeringsschema. British Sugar maakt £12 miljoen (€13,32 miljoen) vrij om bestaande en nieuwe contracten de komende 3 jaar te compenseren. Details hierover zijn nog onbekend.

Lichte verhoging
Het bietencontract voor oogstjaar 2021 kent een kleine prijsverhoging en komt uit op omgerekend €22,53 per ton bieten. Voor het huidig oogstjaar wordt een prijs van €21,75 per ton bij de huidige wisselkoers van €1,11 per pond sterling betaald (£19,60 dit jaar versus £20,30 volgend jaar). Voor een 3-jarig contract komt de prijs uit op €23,50 per ton.

British Sugar kent al langer een bonussysteem wanneer de EU-referentieprijs voor witte suiker boven de €375 (1-jarig contract) of €400 (3-jarig contract) per ton uit komt. Van de plus boven dit bedrag wordt 10% aan de teler uitgekeerd, bij het 1-jarig contract, en 25% bij het 3-jarig contract. Een voorbeeld: De suikerprijs komt voor seizoen 2021-22 uit op €420. Telers krijgen dan 25% van €20 = €5 bovenop de €23,50 uitbetaald. Nadat het VK uit de EU is getreden wordt een vergelijkbare Britse prijsindicatie voor suiker gehanteerd om de marktbonus op te staven.

Plus boven 16% suiker
De genoemde prijzen worden uitgekeerd voor een ton netto bieten bij een suikerpercentage van 16%. Daarboven worden telers extra beloond en onder dit percentage gekort. Gerekend met de in Nederland gebruikelijke 17% betekent dit dat telers worden afgerekend op ongeveer 1.100 kilo bieten, in plaats van 1.000 kilo Dit betekent een prijsvoordeel van €2,25 per ton op een 1-jarig contract.

Nieuw is het zogenoemde futures-linked variabele prijscontract Het gaat om een pilot die British Sugar en belangenbehartiger NFU Sugar samen hebben bedacht en daar al meerdere jaren aan werken. Dit contract is als risicomanagementtool bedoelt, zegt NFU Sugar-voorzitter Michael Sly. Telers kunnen zo zelf hun bietenprijs bepalen. Details rond de verkoopmethode hebben de partijen nog niet bekend gemaakt, maar de opzet ervan lijkt vergelijkbaar met die van klikcontracten op de aardappeltermijnmarkt, waarbij telers de termijnmarktprijs voor suiker als basis voor hun bietenprijs gebruiken en hierop hun uitbetalingsprijs vastklikken gedurende het seizoen.

Profiteren van volatiliteit
De pilot wordt voor komend oogstjaar geopend voor maximaal 100 telers. Zij kunnen tot 10% van hun tonnage via deze manier verkopen aan British Sugar. Sly ziet het futurescontract als een goede mogelijkheid om te profiteren van volatiliteit op de wereldwijde suikermarkt. Met toevoeging van het contract en het steunfonds voor het vergelingsvirus biedt, volgens British Sugar directeur Peter Watson, het bedrijf iedere teler een mogelijkheid om rendabel bieten te telen.

boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Bieten in VK niet opgehaald door logistiek drama

Nieuws Suikerbieten

Bieten in VK niet opgehaald door logistiek drama

Suikertekort is nog niet van de baan

Achtergrond Suiker

Suikertekort is nog niet van de baan

'Allulose heeft veel potentie als suikervervanger'

Achtergrond suiker

'Allulose heeft veel potentie als suikervervanger'

Calamiteitenregeling Cosun open vanwege vorst

Nieuws Cosun

Calamiteitenregeling Cosun open vanwege vorst

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief