Agrifoto

Inside Peen

Prijs van peen zakt, handel op laag pitje

4 September 2020 - Kimberly Bakker

Op de markt voor peen is deze week niet veel bijzonders te melden. De handel verloopt rustig, zowel binnen Europa als naar overzeese bestemmingen. Het beperkte aanbod helpt ook niet mee. De prijzen zetten daarom ook deze week weer stappen omlaag.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het is redelijk rustig op de markt voor peen. De handel komt langzaamaan op gang, maar het gaat moeizamer dan in andere jaren. Dit heeft onder andere te maken met de lagere opbrengsten. De schatting is dat er dit jaar ongeveer 20 ton minder van het land wordt gehaald dan in voorgaande jaren. Vooral in België, Duitsland en Noord-Frankrijk zijn veel problemen door droogte. Daarbij verloopt ook de export nog niet vlekkeloos.

Alle ogen zijn gericht op Afrika
De export van peen richting overzeese bestemmingen (zoals Senegal en Kaapverdië) loopt wel door, maar is niet per se goed te noemen. Doordat de prijs aan het begin van het seizoen hoog was, zijn deze bestemmingen (veelal de bestemmingen in Afrika) op zoek gegaan naar alternatieven. Volgens handelaren moeten we dat nu een beetje bekopen.

Overigens geldt wel dat de markt in Senegal pas net open is. Doorgaans komt deze markt pas medio september echt op gang. Daarbij speelt ook mee dat het afwachten is hoe peen, die in de warme periode verscheept is, aankomt in Afrika. Daar zijn her en der toch wel wat zorgen over. Waar ook zorgen over zijn, is het feit dat alle ogen dit jaar gericht zijn op Afrika. Vorig jaar was er ook nog wat vraag vanuit Oost-Europa, dat is dit jaar niet het geval.

Waar daalt de notering naartoe?
Als gevolg van deze ontwikkelingen gaat de DCA-notering Peen ook deze week naar beneden. De notering van B-peen komt uit op een gemiddelde prijs van €20,50 per 100 kilo, bij een prijsrange van €18 tot €23. Bij C-peen ligt de gemiddelde prijs op €17,50 per 100 kilo, waarbij de range varieert van €15 tot €20. De verwachting is dat de export op termijn weer aantrekt nu de prijzen verder zakken.

Bekijk hier de laatste noteringen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden