Agrifoto

Inside Peen

'Duitse peenoogst zal rond gemiddelde liggen'

22 September 2020 - Kimberly Bakker

De droogte leidt niet alleen in de aardappel- en uienteelt tot problemen, ook de markt voor peen lijdt eronder. In België is het momenteel bijvoorbeeld te droog om te rooien en zijn er veel problemen met meeldauw. Hoe is de situatie op de Duitse peenmarkt?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In Duitsland is de oogst van bewaarpeen gestart, al valt de opbrengst niet mee. "In bijvoorbeeld de deelstaat Noordrijn-Westfalen kan 30% tot 40% niet beregend worden. Dat zie je terug in de opbrengsten", zo zegt Pieter Gabriëls, directeur van Bejo Zaden Duitsland. "Over het algemeen is een gemiddelde opbrengst te verwachten in Duitsland, met uitschieters naar beneden in Noordrijn-Westfalen en uitschieters naar boven om en nabij de regio Dithmarschen." In het andere grote wortelgebied van Duitsland, Rijnland-Palts, is de verwachte opbrengst eveneens gemiddeld. "In deze regio kunnen telers beregenen met water uit de Rijn."

Dat de opbrengsten van peen niet boven het gemiddelde uit gaan komen, komt volgens Gabriëls met name voort uit de slechte opkomst aan het begin van dit seizoen en de droogte gedurende het seizoen. "Daarnaast is het nu nog steeds zeer droog in Duitsland. Voor bewaarpeen is dat een probleem, omdat er ook zand mee de kist in moet. Op dit moment is dat vooral op lichtere gronden een probleem."

Kwaliteit blijft goed
De kwaliteit is wel goed, zoals eerder ook werd voorspeld. "Er zijn dit jaar duidelijk minder problemen met wortelvlieg en schurft", zo vertelt Gabriëls. België heeft hier juist wel veel problemen mee. "Wel zien we (net als in België) problemen met meeldauw, vooral in de biologische peen." Dat specifiek de bio-sector getroffen wordt, is niet vreemd. Op die percelen kan namelijk niet tegen meeldauw gespoten worden. "Ten koste van de opbrengst gaat het echter bijna niet."

Ook schade als gevolg van muizenvraat is in dit seizoen een onderwerp. "Toch was dit minder ernstig dan in andere jaren. Veel telers van peen in Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen hebben er dit seizoen voor gekozen om een 'gribbetje' (een steile kant) te maken bij het perceel, waardoor de muizen het veld niet op kunnen. Het is een flinke investering, maar lijkt tot nu toe zijn vruchten af te werpen."

Coronahype voorbij
De extreme vraag naar uien en peen die in het begin van de coronacrisis zichtbaar was, is ondertussen wel afgezwakt. "De consumptie bevindt zich weer op een normaal niveau", zo vertelt Gabriëls. "De peenprijzen zijn ook niet slecht, maar bevinden zich momenteel wel op het laagste punt van het seizoen. Het is nu afwachten tot de supermarkten met acties gaan komen omtrent de eerste verse peen."

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden