Photoagriculture / Shutterstock.com

Inside Akkerbouw

Suikerbietenoogst in Europa valt niet mee

27 Oktober 2020 - Kimberly Bakker

De oogst van suikerbieten komt in de Europese Unie beneden het meerjarig gemiddelde én onder het niveau van vorig jaar uit, zo blijkt uit het nieuwste MARS-rapport van de Europese Commissie. Daarbij leiden virus en bacterie tot kopzorgen bij telers en zorgt het lage suikergehalte voor een fikse bijstelling in de Europese suikerproductie.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het MARS-rapport van de Europese Commissie gaat uit van een Europese suikerbietenoogst van 72,5 ton per hectare. Dat is een daling van 2,8% ten opzichte van het 5-jarig gemiddelde en 1,9% lager dan de opbrengst van vorig seizoen. Daarmee stelt de Europese Commissie de opbrengst voor de derde keer op rij neerwaarts bij. De negatieve bijstelling komt onder meer door virus en bacterie in diverse landen en de droogte van afgelopen zomer.  

Lage suikergehaltes
Voor Nederland wordt uitgegaan van een suikerbietenopbrengst van 83,5 ton per hectare. Dat is 0,5% boven het 5-jarig gemiddelde is, maar 0,5% lager dan de opbrengst van vorig seizoen. Houden we rekening met een areaal van 79.000 hectare, dan gaat het om ruim 6,5 miljoen ton suikerbieten. Maar, nu de weersomstandigheden weer beter zijn, blijft het suikergehalte tegenvallen. Uit de nieuwe cijfers van Cosun blijkt dat het gemiddelde suikergehalte in de vierde campagneweek uitkomt op 15,9%. Daarbij meldt Cosun hier wel een stijging in te verwachten, gezien de verbetering in het weer. Het tarrapercentage stabiliseerde op 11,6%.

Opvallend is dat het suikergehalte met name in de noordelijke gebieden tegenvalt. Zo komt het gehalte in de provincie Friesland gemiddeld in de vierde campagneweek uit op 15,6% en in Groningen ligt het suikergehalte in diezelfde periode op 15,7%. Ook de kop van Noord-Holland scoort met 15,9% nog relatief laag ten opzichte van andere regio's. In de provincies Noord-Brabant en Zeeland liggen de percentages op het moment het hoogst: tussen de 16% en 16,8%.

Niet alleen in Nederland is sprake van lagere suikergehaltes, ook in Polen valt het gehalte behoorlijk tegen. Dat beschrijft de Europese Commissie. Ook kent dat land dit jaar flink wat problemen met schimmel, als gevolg van de natte weersomstandigheden. In het MARS-rapport gaat de Europese Commissie daarom uit van een opbrengst die 5,6% onder het meerjarig gemiddelde uitkomt, op 57,4 ton per hectare. Dit is net iets lager dan vorig seizoen (-0,1%).

De lagere suikergehaltes betekenen ook een lagere suikerproductie. Analisten hebben de prognoses daarom afgelopen periode flink omlaag bijgesteld. In seizoen 2020-2021 wordt gerekend op een productie van 16 miljoen ton ruwe suiker. Dat is een daling van 6% ten opzichte van vorig seizoen en een daling van maar liefst 12% ten opzichte van seizoen 2018/2019. Hierdoor komt de productie naar verluidt behoorlijk onder de consumptie uit, wat een afname van de Europese suiker voorraden tot gevolg zal hebben.

Virus en bacterie
Ook in Frankrijk gaat de bietenteelt niet vanzelf. Het land kampt met het vergelingsvirus, waardoor een mindere opbrengst niet per se verrassend is. In het MARS-rapport van oktober wordt uitgegaan van 81,6 ton per hectare, een afname van 6,2% ten opzichte van het meerjarig gemiddelde. In vergelijking tot vorig seizoen komt de suikerbietenoogst in Frankrijk 3,7% lager uit.

Overigens verwacht de Europese Commissie dat deze cijfers weleens nog lager kunnen uitvallen, omdat de gevolgen van het vergelingsvirus nog niet goed in te schatten zijn. Cosun meldt daarnaast nog dat er in veel Europese teeltregio's sprake is van cercospora, zo ook in Nederland.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden