Photoagriculture / Shutterstock.com

Nieuws Bietenoogst

Franse bietenoogst lijdt onder virus en droogte

25 Augustus 2020 - Kimberly Bakker

De opbrengst van bieten in Frankrijk staat flink onder druk als gevolg van virus en droogte, zo beschrijft de Interprofessional Association of Beet and Sugar (AIBS). De geschatte verliezen in opbrengst bedragen in de zwaarst getroffen gebieden zomaar 40%, waardoor de totale bietenoogst in het land onder het 5-jarig gemiddelde uitkomt.

De opbrengstverwachting voor de bietenoogst in Frankrijk bedraagt op dit moment 80 ton per hectare, wat 10% beneden het 5-jarig gemiddelde van 88 ton per hectare is. Als gevolg hiervan ligt de suikerproductie voor 2020 naar verwachting tussen de 580.000 en 840.000 ton. De lagere opbrengst bij Franse bietentelers wordt voornamelijk veroorzaakt door het bietenvergelingsvirus.

Vergelingsvirus
Volgens AIBS is de besmettingsgraad zeker nog niet dalende. In de reeds besmette gebieden in Zuid-Frankrijk staat het besmettingspercentage op 80%, terwijl dit in het noorden van het land een percentage is van circa 15%. De opbrengstverliezen lopen in de zwaarst getroffen bietengebieden inmiddels al op naar 40%, al veroorzaakt het virus (in combinatie met de droogte) in de regio 'centrum' zelfs al verliezen die oplopen tot meer dan 50%.

Een bietenperceel in Puiseaux (Loiret) is een uitstekend voorbeeld van de extreme situatie in het land. Dit perceel is niet beregend en heeft over de zomerperiode slechts 10 millimeter water gehad. De monsters geven een opbrengst tussen 25 en 30 ton per hectare, waarbij de bieten al sinds juli niet meer groeien. In een normaal jaren groeien de bieten in 15 dagen 15 tot 20 ton, maar dit jaar is dat slechts 7 tot 10 ton.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden