Agrifoto

Inside Peen

Hoeveel invloed heeft regen gehad op peenoogst?

5 November 2020 - Kimberly Bakker

De handel in peen bevindt zich momenteel in rustig vaarwater en dat komt voornamelijk doordat de meeste landen druk zijn met de oogst. Hoe ver is de Europese peenoogst ondertussen gevorderd? En hoeveel invloed heeft de recente regen gehad op de planning?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Volgens verschillende insiders is de oogst van gangbare peen in Nederland inmiddels voor ongeveer de helft afgerond. De oogst van biopeen is inmiddels zo goed als afgerond. Hoewel de oogst even stil heeft gelegen door de recente neerslag, zijn er geen grote gaten ontstaan in de planning. Ook in Duitsland is de oogst al verrassend ver gevorderd. "Ik schat in dat 20% tot 30% van de peen nog gerooid moet worden", zo vertelt Pieter Gabriëls, directeur van Bejo Zaden Duitsland. "Voor de bewaring is de oogst zelfs al zo goed als klaar. Het wordt nu wel wat natter, maar omdat de meeste peen al van het land is, worden geen grote problemen verwacht."

Daarentegen loopt de oogst in België wel achter op andere jaren. "Zowel voor de versmarkt als voor de industrie is globaal tussen de 15% en 30% gerooid", zo laat Dirk Vanparys, salesmanager bij Bejo Zaden België, weten. Dit is dus fors minder dan in Nederland en Duitsland en dat heeft volgens Vanparys 2 redenen. "Enerzijds is de peen door de droogte tijdens het kiemproces en de daaropvolgende hete zomer nog niet volledig uitgegroeid. Veel telers wachten af om nog wat extra opbrengst te behalen. Daarnaast speelt mee dat er afgelopen weken relatief veel neerslag is gevallen, waardoor het op veel plaatsen ook te nat was om te rooien." Overigens wordt voor de industrie altijd wat later gerooid, omdat er in deze periode ook veel bloemkool en straks spruitkool wordt verwerkt in België.

Lage opbrengst, goede kwaliteit
Wat kenmerkend is voor dit seizoen, zijn de lage opbrengsten. In Nederland komen er gemiddeld 100 tot 110 kisten van een hectare. Dat is fors minder dan de 125 kisten in een normaal jaar. Concreet gaat het dit seizoen naar verwachting om een opbrengst van 65 tot 70 ton per hectare. Ook in Duitsland wordt gesproken over gemiddelde opbrengsten. "Ze zijn in ieder geval zeker niet top", zo stelt Gabriëls. "We zien wel grote verschillen tussen de beregende en niet-beregende percelen. De stand is niet overal gelijk als gevolg van de droogte tijdens de opkomst." In België liggen de opbrengsten dit jaar naar verluidt 20% tot 25% lager dan in een normaal seizoen. Dat wil zeggen in vergelijking met een seizoen met voldoende water en een goede groei tijdens de zomer.

Daarentegen is de kwaliteit van de peen dit seizoen wel goed te noemen. In Nederland zijn nog maar weinig problemen geconstateerd en ook in België wordt slechts gesproken van enkele partijen die te maken hebben met schurft of ringrot. In ieder geval minder dan in voorgaande jaren. In Duitsland speelt wortelluis nog een kleine rol, maar louter op de niet-beregende percelen. "Opvallend is dat we dit seizoen weinig last hebben van muizen, zowel in Noordrijn-Westfalen als in Nedersaksen", aldus Gabriëls.

Afzet blijft moeizaam
De afzet is – zoals eigenlijk in alle landen en sectoren – moeizaam. Nederlandse telers spreken van een rustige periode. Er vindt vooral binnen de Europese Unie maar weinig handel plaats. Overigens komt dit ook deels doordat er volop gerooid wordt. In Duitsland kunnen telers nog enigszins meeliften op de acties van de supermarkten. "Maar, de markt is zeker niet overvoerd", aldus Gabriëls. "Daarnaast is er niet zoveel extra vraag als tijdens de eerste lockdown. Het is nog even afwachten hoe deze tweede lockdown gaat uitpakken voor de markt.

In België wordt gesproken van een relatief normale tot rustige afzet in de versmarkt, in tegenstelling tot de eerste coronagolf. "Bepaalde diepvriesindustrieën hebben wat tekorten ten opzichte van de prognoses. Maar daartegenover staat dat de afzet van de industrieën richting de horeca en restaurants wederom problematisch is", zo vertelt Vanparys. Ook in België is het dus afwachten hoe de tweede lockdown zich in de komende periode ontwikkelt.

Prijsniveaus wat stabieler
De prijsniveaus voor peen zijn wat stabieler geworden in de afgelopen weken. In Nederland komt de DCA-notering voor B-peen uit op €12 per 100 kilo en ook C-peen noteert €12 per 100 kilo. Daarmee bevindt de prijs zich weer redelijk op het niveau van vorig seizoen. In Duitsland komt de prijs voor conventionele peen uit tussen de €7 en €10 per 100 kilo. Bio-peen noteert tussen de €15 en €20 per 100 kilo. In België wordt de meeste peen op contract geteeld. Dat wat wel vrij bijgekocht wordt, wordt vanuit Nederland aangeboden aan een prijs van €13 tot €14 per 100 kilo.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden