Shutterstock

Inside Peen

Is er al meer vraag vanuit Europa naar peen?

4 December 2020 - Kimberly Bakker

De laatste aanlevermogelijkheid voor de markt in Senegal is gepasseerd. Het betekent kort gezegd dat een van de grootste afzetmarkten voor Nederlandse peen nu weg is gevallen. Is er inmiddels meer vraag vanuit Europa naar peen om dit verlies te compenseren? En wat doet de DCA-notering Peen?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vorige week lieten verschillende handelaren weten dat meer rust wordt verwacht op de markt voor peen. Dit omdat de belangrijkste bestemming in Afrika: Senegal, haar grenzen sluit. Inmiddels is de laatste mogelijkheid om aan te leveren gepasseerd en dat betekent dat een grote afzetmarkt weg is gevallen. Het leidt ertoe dat het zeer tam is op de markt. Er wordt nog steeds weinig handel gedreven, al is de stemming wel iets positiever dan een paar weken geleden.

Die iets positievere stemming komt deels doordat de eerste Oostblokkers zich voorzichtig aandienen op de Nederlandse markt. De hoop is dat het gemis vanuit de overzeese bestemmingen, zoals Senegal, opgevangen kan worden door meer handel binnen Europa. Ook de Belgen zijn nog steeds actief op de Nederlandse markt.

Kleine plusjes in prijzen
Als gevolg van een betere stemming, stijgt de DCA-notering voor zowel B-peen als C-peen iets. Bij C-peen komt de gemiddelde prijs deze week uit op €13,50 per 100 kilo, bij een prijsrange van €12 tot €15 per 100 kilo. Een stijging van €0,50 ten opzichte van vorige week. Ook de gemiddelde prijs van B-peen neemt met €0,50 toe en komt daarmee uit op €12,50 per 100 kilo. De prijsrange ligt op €11 tot €14.

Overigens wordt door veel handelaren wel gemeld dat er behoorlijk wat 'rotzooi' op de markt te vinden is. Peen van (zeer) slechte kwaliteit gaat momenteel weg voor €8 tot €10 per 100 kilo. Daartegenover staat dat de superieure partijen soms verkocht worden voor €15 per 100 kilo.

Bekijk hier de laatste noteringen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden