Agrifoto

Nieuws Gewasbescherming

CTGB wil onderzoek naar relatie GBM en Parkinson

24 Maart 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen (CTGB) wil dat de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) onderzoekt of er een relatie is tussen het gebruik van bepaalde gewasbeschermingsmiddelen (GBM) en de ziekte van Parkison.

Het Nederlandse CTBG verzoekt in een brief de directie van de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) nadere analyse/onderzoek uit te voeren voor de werkzame stoffen die nu in Europa zijn toegelaten.

In opdracht van LNV voert het RIVM momenteel een verkennend onderzoek uit naar de gegevensvereisten naar de mogelijke verbanden tussen neurotoxiciteit en het ontstaan van neurodegeneratieve ziekten. Dit naar aanleiding van maatschappelijk onrust die in de recente jaren over dit onderwerp is ontstaan.

Verband lastig vast te stellen
In november 2020 gaf professor Bas Bloem, die als neuroloog gespecialiseerd is in dit onderwerp, een lezing hierover aan het bestuur van het CTGB. Hij wees erop dat het vaststellen van een ondubbelzinnig en oorzakelijk verband tussen werkzame stoffen in GBM's en de ontwikkeling van Parkison moeilijk is. De eerste symptomen van de ziekte manifesteren zich namelijk pas na 10 à 15 jaar. Er is groeiend experimenteel en epidemiologisch bewijs dat de relatie tussen bepaalde gewasbeschermingsmiddelen en het risico op de ziekte van Parkison ondersteunt.

Parkinson is wereldwijd de snelst groeiende neurologische ziekte. Dat voedt de maatschappelijke onrust over toxische stoffen in het milieu, zoals GBM's. Van verschillende werkzame stoffen die op de markt zijn is bij de toelating nooit specifiek vastgesteld of die een relatie kunnen hebben met het ontstaan van de ziekte van Parkinson.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Gewasbescherming

Hoge prijzen compenseren kleinere volumes middelen

Nieuws Politiek

Brussel trekt omstreden wet halvering middelen in

Analyse Gewasbescherming

Chemiereuzen verkopen minder middelen

Nieuws Gewasbescherming

Spuitdrones: de EU ziet ze vliegen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden