Gewasbescherming

gewasbescherming

Nieuws Gewasbescherming

Streep door spuitverbod, maar met beperkingen

Het gerechtshof in Leeuwarden heeft vandaag (10 juli) geoordeeld dat een lelieteler in Drenthe toch wel gewasbeschermingsmiddelen mag toepassen op zijn percelen. Half juni ontstond grote verontwaardiging binnen de agrarische sector toen de kortgedingrechter in Assen het de teler verbood om middelen te gebruiken. Een zaak daarover werd door omwonenden aangespannen.
10 Juli 2023
suikerbieten

Nieuws Akkerbouw

Keverterreur vernietigt Oostenrijkse bietenteelt

Minstens 10% van het areaal suikerbieten in Oostenrijk is door boeren ondergewerkt, nadat het gewas is opgevreten door de snuitkever. Volgens de Oostenrijkse organisatie van suikerbietentelers gaat het om zo'n 4.000 hectare.
19 Juni 2023
aardappelperceel spuiten gewasbescherming Gewastour2020

Nieuws Gewasbescherming

Rechter dwingt boer te stoppen met bespuitingen

De rechter laat een lelieteler per direct stoppen met het uitvoeren van gewasbescherming op een perceel in het Drentse Dwingeloo. Omwonenden van het perceel lelies spanden daarover eind mei een kortgeding aan. Ondanks dat de teler extra stappen nam om zijn bespuitingen veilig uit te laten voeren kan volgens de rechter geen gezondheidsrisico worden uitgesloten.
13 Juni 2023
spuiten gewasbescherming

Nieuws gewasbescherming

Nederland zet 5 procent minder middelen af in 2021

De verkoop van gewasbeschermingsmiddelen in Nederland is in 2021 met 5% gedaald ten opzichte van een jaar eerder. De verkoop van fungiciden daalde met 17%. Ook werd er minder glyfosaat verkocht. In totaal beslaat de Nederlandse afzet 2,6% van het totaal in Europa, wat in verhouding met het areaal Nederlandse landbouwgrond relatief veel is.
8 Juni 2023
spuiten Veldspuit

Nieuws Gewasbescherming

Kamer eist verplichte middelenregistratie

Als het aan de Tweede Kamer ligt wordt een digitale registratie van gewasbeschermingsmiddelen verplicht. Landbouwminister Piet Adema wijdde in april al uit over deze registratie, die begin 2025 in moet gaan. De Kamerleden waren echter niet tevreden met de vrijblijvendheid van deze maatregel. Een motie voor een verplichting is daarom aangenomen.
15 Mei 2023
aardappelen aardappelperceel ruggen spuiten gewasbescherming frankrijk

Nieuws Gewasbescherming

Macron: Eén GBM-beleid voor heel de EU vereist

Als het aan de Franse president Emmanuel Macron ligt komt er één beleid ten aanzien van gewasbeschermingsmiddelen in de EU. 'Het kan niet zo zijn dat middelen die bij ons verboden zijn door buurlanden gewoon mogen worden toegepast.' Het is een van de strategische punten in het beleid van Macron, die de boer centraal moet stellen, zo zegt hij zelf.
27 Februari 2023
spuiten gewasbescherming

Nieuws gewasbescherming

Corteva zet met overname Stoller in op biologicals

Gewasbeschermingsproducent en zaadbedrijf Corteva Agriscience neemt officieel het Amerikaanse Stoller Group over, één van de grootste onafhankelijke producenten van biologische middelen. Met de overname versterkt Corteva zijn toewijding aan boeren op het gebied van biologische gewasbescherming.
1 December 2022
spuiten gewasbescherming

Nieuws Politiek

EU-voorstel komt neer op gewasbeschermingsverbod

Een Europees voorstel voor duurzaam gebruik van gewasbeschermingsmiddelen houdt in huidige vorm in dat in bijna heel Nederland een algeheel verbruiksverbod gaat gelden voor GBM's.
20 Oktober 2022

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox