Gewasbescherming

aardappelen aardappelperceel ruggen spuiten gewasbescherming frankrijk

Nieuws Gewasbescherming

Macron: Eén GBM-beleid voor heel de EU vereist

Als het aan de Franse president Emmanuel Macron ligt komt er één beleid ten aanzien van gewasbeschermingsmiddelen in de EU. 'Het kan niet zo zijn dat middelen die bij ons verboden zijn door buurlanden gewoon mogen worden toegepast.' Het is een van de strategische punten in het beleid van Macron, die de boer centraal moet stellen, zo zegt hij zelf.
27 Februari 2023
spuiten gewasbescherming

Nieuws gewasbescherming

Corteva zet met overname Stoller in op biologicals

Gewasbeschermingsproducent en zaadbedrijf Corteva Agriscience neemt officieel het Amerikaanse Stoller Group over, één van de grootste onafhankelijke producenten van biologische middelen. Met de overname versterkt Corteva zijn toewijding aan boeren op het gebied van biologische gewasbescherming.
1 December 2022
spuiten gewasbescherming

Nieuws Politiek

EU-voorstel komt neer op gewasbeschermingsverbod

Een Europees voorstel voor duurzaam gebruik van gewasbeschermingsmiddelen houdt in huidige vorm in dat in bijna heel Nederland een algeheel verbruiksverbod gaat gelden voor GBM's.
20 Oktober 2022
akkerbouw grond akkerbouwbedrijf

Achtergrond Green Deal

Boer-tot-bord-strategie vooral op bord van de boer

De Europese koepelorganisatie voor boerenbonden en agrarische coöperaties Copa Cogeca heeft weinig fiducie in de uitwerking van de Europese boer tot bord en biodiversiteitsstrategie die woensdag 23 juni door de Europese Commissie werd gepresenteerd. Het plan voor natuurherstel vraagt om realistische doelen en langdurige steun en niet om arbitraire deadlines volgens Copa Cogeca. De gepresenteerde plannen voor de reductie van gewasbeschermingsmiddelen zijn een al bekende richtlijn die door de Commissie wordt omgezet in wetgeving. Hoe boeren dat uiteindelijk op perceelniveau uit moeten voeren wordt volledig aan voorbij gegaan.
24 Juni 2022
Europese Commissie Frans Timmermans

Nieuws Europese Commissie

Gewasbeschermingplan EU stuit op muur van kritiek

De Europese Commissie heeft dinsdag ingrijpende voorstellen gedaan om de natuur in Europa te herstellen en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te halveren. Van diverse kanten is stevige kritiek op de plannen van eurocommissaris Frans Timmermans. De voedselzekerheid op wereldniveau staat onder druk en daar gaat de commissie in de voorstellen aan voorbij.
23 Juni 2022
spuiten gewasbescherming Glyfosaat Roundup

Nieuws Gewasbescherming

Verlenging van glyfosaat weer een stapje dichterbij

Glyfosaat is niet kankerverwekkend. Tot die conclusie komt het Comité voor risicobeoordeling (RAC) van het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) op basis van het beschikbare wetenschappelijke bewijs. Het nieuwe advies van RAC is in overeenstemming met het voorstel van de vier lidstaten die belast zijn met de herbeoordeling van glyfosaat en met het vorige ECHA oordeel uit 2017.
31 Mei 2022
drone

Nieuws Gewasbescherming

NVWA gaat veldspuit met drones controleren

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gaat deze en volgende week – van 23 mei tot 3 juni – landelijke controles uitvoeren naar de toepassing van gewasbeschermingsmiddelen. Daarvoor worden drones en een helikopter ingezet. Het gaat bijvoorbeeld om de juiste toepassing van driftreducerende techniek.
23 Mei 2022
Glyfosaat

Nieuws Gewasbescherming

Deadline voor glyfosaat naar juli 2023

De Europese voedselwaakhond EFSA heeft het hernieuwen van de licentie voor glyfosaat uitgesteld naar juli 2023. De organisatie is overstelpt met bijna 2800 reacties op het dossier van de herbicide dat het meer tijd nodig heeft om deze allemaal te behandelen. Eigenlijk liep de licentie van glyfosaat eind dit jaar af.
10 Mei 2022

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox