Agrifoto

Inside Peen

Vraag peen blijft achter, maar prijs stabiliseert

9 April 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De peenhandel loopt gestaag door. Spoelers en handelaren zeggen het niet druk te hebben, maar het normale werk gaat door. Dat de grote piek in de vraag voor de paasdagen dit jaar is uitgebleven, heeft de stemming op de markt bepaald niet geholpen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Verschillende marktpartijen zijn het er over eens dat er dit seizoen minder vraag is naar peen. Over de oorzaak lopen de meningen echter uiteen. Een deel wordt door handelaren toegeschreven aan de voortdurende horecasluiting in Europa. De vraaguitval in deze sector wordt maar beperkt door de retail gecompenseerd. Verschillende landen in Oost-Europa hebben ook meer eigen peen dit seizoen en hoeven daardoor minder te importeren. Italië heeft meer peen afgezet in Oost-Europa. De transportkosten zijn voor hen lager waardoor ze de concurrentie met Nederlandse peen aankunnen.

Meer vroege peen gezaaid
Verschillende percelen vroege peen zijn inmiddels gezaaid. Naar verwachting wordt dit jaar iets meer vroege peen gezaaid, maar het duurt nog wel een aantal maanden voordat er nieuwe peen uit Nederland op de markt komt. Goede kwaliteit uit de bewaring is maar beperkt beschikbaar. Dat biedt perspectief voor later in het bewaarseizoen.

Zorgen over de kwaliteit van peen blijven een grote rol spelen. Veel peen die nu wordt aangeboden, loopt terug in kwaliteit of telers komen er plots achter dat de kwaliteit minder is dan verwacht. Spoelers verwerken deze peen wel, maar dat kost extra werk en er is veel tarra. Het eindproduct laat dan toch nog vaak te wensen over.

Prijs stabiliseert
De prijzen van peen stabiliseren. De gemiddelde notering van B-peen komt uit op €23 per 100 kilo. Vooral de bovenkant van de markt blijft stabiel. Topproduct is niet makkelijk te vinden en verschillende afnemers zijn bereid daar goed voor te betalen. Prijzen van €25 per 100 kilo of meer voor zeer goede peen zijn niet ongebruikelijk. De onderkant van de klasse 1 notering staat wel onder druk, al komt dat in de gemiddelde prijzen nog niet echt naar voren. De handel in C-peen blijft moeilijk. De prijs blijft stabiel op €22 per 100 kilo, maar er worden geen grote volumes verhandeld.

Bekijk hier de laatste noteringen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden