Agrifoto

Inside Weer

Deze zomer vereist het haspel én de sleuvenfrees

7 Juni 2021 - Niels van der Boom - 1 reactie

We zijn er de laatste 3 jaren gewend aan geraakt: een gortdroge zomer met nauwelijks regenval. Laat juni een herhaling van dit weertype zien of tapt zomer 2021 uit een ander vaatje? Het ontstaan van hevige en lokale onweersbuien blijft in ieder geval wel een risico, zo tonen de weermodellen.

Met de start van de meteorologische zomer is ook eindelijk het weer omgeslagen naar een zomers weertype. De temperaturen liggen iets boven de 20 graden en dat is gemiddeld voor deze tijd van het jaar. Echte grote uitschieters worden ook de komende periode niet verwacht. Ideale groeiomstandigheden voor de gewassen, die bezig zijn aan een inhaalrace.

Cyclus van hogedrukgebieden
Hevige onweersbuien schrikte delen van Noord-Brabant, Drenthe, Groningen en ook Vlaanderen op vorige week. In een korte tijd valt zo ongeveer de gehele maandhoeveelheid aan neerslag. Met dergelijke grillen moeten we deze maand blijvend rekening houden, zo zeggen meteorologen. Dit heeft te maken met het Azorenhogedrukgebied dat ten westen van Nederland ligt. Steeds opnieuw splitsen hogedrukgebieden zich af naar ons land, zo tonen de weerkaarten voor juni.

Deze cycli levert gematigd warm weer op gevolgd door buien. Daardoor blijft het aanhoudend zonnig en warm, maar volgt een onweersfront daarna altijd. Bij de huidige berekeningen is dit zo'n beetje het karakter voor de maand juni en misschien wel heel de zomer. Vooral in de tweede helft van juni wordt het onzekerder. Het kan zelfs even kouder worden door een noordwestenwind afkomstig van zee. Zo'n koudere periode in juni is overigens normaal voor ons land.

Vocht snel verbruikt
Wat betekent dit voor de boer? Feitelijk dat je beregeningshaspel én je sleuvenfrees gereed moeten staan voor gebruik. Houdt het droge weer deze maand aan, dan is de vochtvoorraad die de voorbije maand werd opgebouwd zo weer verdampt. De gewassen trekken er bij deze temperaturen en veel zonuren hard aan en halen zo wat van hun groeiachterstand in. De eerste beregeningshaspels draaien alweer hun rondes.

Tegelijk is een sleuvenfrees en schop helaas ook nodig, wanneer zo'n hevige onweersbui of wolkbreuk over jouw regio trekt. Omdat deze buien een enorm lokaal karakter hebben, kan het best dat op enkele kilometers al grote verschillen zijn te ontdekken. Voor de gewassen doen deze buien eerder slecht dan goed. Snel water af kunnen laten en afvoeren is cruciaal.

Grassnede twee
Het overgrote deel van de Nederlandse veehouders is – samen met hun loonwerkers – afgelopen week druk geweest om de eerste snede gras binnen te krijgen, wat overal goed gelukt is. Wie al begin mei het gras had gekuild, kan inmiddels bijna aan de tweede snede beginnen. Op een aantal plekken is dat al gedaan. Met vocht en zon groeit het grasland goed, al vallen wel de gele stoppels op die onder het dikke pak gras vandaan zijn gekomen. Gelukkig stijgt het kwik niet enorm, zodat de zode niet kapot brand.

Akkerbouwers op kleigrond hebben hun aardappelpercelen aan kunnen frezen, waar meestal de planten al boven stonden. Voor problemen zorgt dit niet en met een dag of 2 staan ze alweer bovenop de rug. De vroeg geplante percelen hebben duidelijk de groei te pakken, al is nog een hele achterstand in te halen. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld uien en suikerbieten. Ook zijn op verschillende plekken nog percelen gepoot in de voorbije week. Vooral in het pootgoedgebied aan de Waddenkust, in Noord-Holland en het noordoosten.

Schade door regen
Op die laatste plek werden telers onaangenaam verrast door hevige buien eind vorige week, soms met de pootmachine nog in het land. De grond was al niet overal echt bekwaam, maar nood breekt wet. Mogelijk dat een enkel perceel of natte hoek wordt opgegeven voor dit seizoen. Op plekken waar in mei herhaaldelijk zware neerslag viel is duidelijk schade zichtbaar aan de gewassen, zoals in de Noordoostpolder. Uien, witlof, wortelen en aardappelen hebben behoorlijk te lijden gehad van de regen. Er zijn zelfs percelen waar de bietenplantjes zijn weggerot. Ook uit het noordelijk akkerbouwgebied komen dergelijke berichten, al zijn ook de problemen hier erg lokaal.

Heel Europa geniet van zomers weer. Dat is merkbaar in de berichtgeving rond de aanstaande graanoogst. In Frankrijk, Duitsland en andere Europese landen maken de gewassen een inhaalslag. Toch blijft een achterstand aanwezig in de groei. Waar veel neerslag viel is soms sprake van kwaliteitsissues.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
Noord 7 Juni 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10892633/deze-zomer-vereist-het-haspel-eacute-n-de-sleuvenfrees]Deze zomer vereist het haspel én de sleuvenfrees[/url]
Die sleuvenfrees moet je direct na het zaaien of poten gebruiken als het droog is. Als het al regent of gaat regenen heb je niks met zo'n ding in het land te zoeken. Alleen corrigeren met de handbediende schep
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden