Erik Koole Photography / Shutterstock.com

Nieuws Gewasbescherming

Ctgb beperkt stapelen van gewasbescherming

29 Juli 2021 - 2 reacties

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (Ctgb) heeft gisteren (28 juli) ingestemd met maatregelen om het stapelen van middelen te beperken. Bij het stapelen wordt 1 middel gebruikt tot het maximaal aantal toepassingen is bereikt waarna wordt overgeschakeld op een ander middel met dezelfde werkzame stof.

Voor middelen met de werkzame stoffen abamectine, deltamethrin, esfenvaleraat of chlorantraniliprole wordt een restrictiezin tegen het gestapelde gebruik op het etiket gezet. De reden deze maatregel in eerste instantie voor deze 4 stoffen van kracht wordt, is dat de concentratie daarvan relatief vaak en ver werd overschreden in het oppervlaktewater. Op het etiket van 14 middelen wordt nu de zin toegevoegd: "Voor gewasbeschermingsmiddelen op basis van stof x in [bedekte/onbedekte] teelten geldt een totale dosering van maximaal [y] kg werkzame stof per hectare per 12 maanden".

Middelenpakket wordt niet beperkt
De hoger toepassingsfrequentie en dosering worden niet getoetst bij de toelating van het individuele middel, terwijl onderzoek van de Wageningen Universiteit aantoont dat er mogelijk ongewenste milieueffecten optreden. Vooral in het oppervlaktewater en de daarin aanwezige dieren. Het Ctgb benadrukt dat de individuele middelen door deze stapelmaatregel niet verboden of ingeperkt worden. Het middelenpakket wordt hierdoor dus niet kleiner.

boerenbusiness.nl

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een klein akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland).
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Abonnee
jan 29 Juli 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10893496/ctgb-beperkt-stapelen-van-gewasbescherming]Ctgb beperkt stapelen van gewasbescherming[/url]
En ze vinden bij de laatste onderzoeken juist enkel maar medicijnen in het oppervlaktewater
ikke 29 Juli 2021
dat kan niet de bedoeling zijn jan, we gaan het aanpassen, dat we wel vinden wat we zoeken, er is toch een spreuk, zoekt en gij zult vinden.
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Achtergrond Green Deal

Boer-tot-bord-strategie vooral op bord van de boer

Nieuws Europese Commissie

Gewasbeschermingplan EU stuit op muur van kritiek

Nieuws Gewasbescherming

Verlenging van glyfosaat weer een stapje dichterbij

Nieuws Gewasbescherming

NVWA gaat veldspuit met drones controleren

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief