Erik Koole Photography / Shutterstock.com

Nieuws Gewasbescherming

Ctgb beperkt stapelen van gewasbescherming

29 Juli 2021 - Jurphaas Lugtenburg - 2 reacties

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (Ctgb) heeft gisteren (28 juli) ingestemd met maatregelen om het stapelen van middelen te beperken. Bij het stapelen wordt 1 middel gebruikt tot het maximaal aantal toepassingen is bereikt waarna wordt overgeschakeld op een ander middel met dezelfde werkzame stof.

Voor middelen met de werkzame stoffen abamectine, deltamethrin, esfenvaleraat of chlorantraniliprole wordt een restrictiezin tegen het gestapelde gebruik op het etiket gezet. De reden deze maatregel in eerste instantie voor deze 4 stoffen van kracht wordt, is dat de concentratie daarvan relatief vaak en ver werd overschreden in het oppervlaktewater. Op het etiket van 14 middelen wordt nu de zin toegevoegd: "Voor gewasbeschermingsmiddelen op basis van stof x in [bedekte/onbedekte] teelten geldt een totale dosering van maximaal [y] kg werkzame stof per hectare per 12 maanden".

Middelenpakket wordt niet beperkt
De hoger toepassingsfrequentie en dosering worden niet getoetst bij de toelating van het individuele middel, terwijl onderzoek van de Wageningen Universiteit aantoont dat er mogelijk ongewenste milieueffecten optreden. Vooral in het oppervlaktewater en de daarin aanwezige dieren. Het Ctgb benadrukt dat de individuele middelen door deze stapelmaatregel niet verboden of ingeperkt worden. Het middelenpakket wordt hierdoor dus niet kleiner.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Abonnee
jan 29 Juli 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10893496/ctgb-beperkt-stapelen-van-gewasbescherming]Ctgb beperkt stapelen van gewasbescherming[/url]
En ze vinden bij de laatste onderzoeken juist enkel maar medicijnen in het oppervlaktewater
ikke 29 Juli 2021
dat kan niet de bedoeling zijn jan, we gaan het aanpassen, dat we wel vinden wat we zoeken, er is toch een spreuk, zoekt en gij zult vinden.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Gewasbescherming

Hoge prijzen compenseren kleinere volumes middelen

Nieuws Politiek

Brussel trekt omstreden wet halvering middelen in

Analyse Gewasbescherming

Chemiereuzen verkopen minder middelen

Nieuws Gewasbescherming

Spuitdrones: de EU ziet ze vliegen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden