Shutterstock

Nieuws Gewasbescherming

Claim nevenschade GBM, wie is verantwoordelijk?

11 Augustus 2021 - Jurphaas Lugtenburg - 1 reactie

Een Duitse imker wil een landbouwbedrijf verantwoordelijk stellen voor schade die hij heeft geleden door het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen (GBM). In de honing en bijenwas van zijn bijen normoverschrijdende concentraties glyfosaat aangetroffen. Wie is daarvoor verantwoordelijk?

De rechtbank een Frankfurt aan de Oder moet zich over die vraag buigen in een civiele zaak die door de imker Sebastian Seusing is aangespannen. De honing en bijenwas van Seusing in 2019 was onverkoopbaar en moest worden vernietigd, omdat de concentratie glyfosaat 152 keer boven de norm kwam. 550 kilo was en honing is daardoor verloren gegaan, een schadepost van circa €70.000 volgens de imker.

De imker verwijt het landbouwbedrijf onzorgvuldig handelen. Eind april is er namelijk glyfosaat op een perceel vlak bij de bijenkasten gebruikt. De bijen hebben via de pollen en nectar die stof meegenomen naar de kast, zo motiveert hij.

Gebrekkige communicatie
De directeur van het landbouwbedrijf heeft kritiek op de in zijn ogen gebrekkige communicatie van de imker. Hij kan naar eigen zeggen niet weten wat er allemaal in de nabijheid van het 3.000 hectare grote bedrijf staat en had, als hij van de kasten had geweten, maatregelen kunnen nemen. De imker stelt echter dat de bijen een actieradius hebben van 3 kilometer en dat het onbegonnen werk is om iedere keer dat de kasten verplaatst worden alle boeren in dat gebied in te lichten.

Ook ontstond onduidelijkheid of de bijenkasten überhaupt wel mochten staan op de plek waar ze stonden. Seusing had toestemming van de Berlijnse bosbeheerder Berliner Forst, maar die is waarschijnlijk geen eigenaar is van de grond. De eigenaar -de vastgoeddienst van Berlijn- heeft juist alles aan het landbouwbedrijf verpacht. Om duidelijkheid te krijgen moeten de contracten worden uitgeplozen.

De uitspraak wordt 14 september verwacht. Als de imker in het gelijk wordt gesteld, kan dat een belangrijk signaal van de rechter zijn. Tot nu toe draaien imkers bijna altijd zelf op voor schade die door factoren van buitenaf wordt veroorzaakt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
ikke 11 Augustus 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10893656/claim-nevenschade-gbm-wie-is-verantwoordelijk]Claim nevenschade GBM, wie is verantwoordelijk?[/url]
Het moet niet gekker worden, die bijen, ik wil ze niet op mijn perceel, ongevraagd een zonder toestemming komen ze er toch, en ik zou verantwoordelijk zijn? Net zoiets als een dief door zijn rug gaat bij een tv stelen, is de eigenaar verantwoordelijk voor de ziektekosten
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Gewasbescherming

Digi-label volgende stap in middelenregistratie

Analyse Gewasbescherming

Hoge prijzen compenseren kleinere volumes middelen

Nieuws Politiek

Brussel trekt omstreden wet halvering middelen in

Analyse Gewasbescherming

Chemiereuzen verkopen minder middelen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden